Irak'ta 'Yüzyılın Soygunu': Eski bakan hakkında yakalama kararı!

Irak Şeffaklık Kurumu, aralarında eski Maliye Bakanının da bulunduğu Mustafa Kazımi hükümetinde yetkili 4 kişi hakkında "yüzyılın soygunu"na karıştıkları şüphesiyle kırmızı bülten çıkardı.

Irak'ta 'Yüzyılın Soygunu': Eski bakan hakkında yakalama kararı!

Başkent Bağdat’ta basın toplantısı düzenleyen Irak Şeffaflık Kurumu Başkanı Muhammed Hanun, “Yüzyılın Soygunu” olarak bilinen ve devlet bankasından yaklaşık 2.5 milyar dolar çalınması ile ilgili dava hakkında bilgi verdi.

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin yolsuzlukla mücadele konusunda ısrarlı olduğunu vurgulayan Hanun, söz konusu hırsızlığın amacının sadece kamu malını çalmak değil, halkın devlete ve kurumlarına olan güvenini sarsmak olduğunu ve “vatana ihanet” kapsamına girdiğini söyledi.

Hanun, eski Başbakan Mustafa Kazımi hükümetinde görevli 4 yetkili hakkında kırmızı bültenle yakalama kararı çıkardıklarını kaydetti.

Şeffaflık Kurumu Başkanı Hanun’un bahsettiği kişiler içerisinde aynı zamanda İngiltere vatandaşı olan eski Maliye Bakanı Ali Abdulemir Alavi, Başbakanlık Ofisi Müdürü, İstihbarat Teşkilatı Müdürü ve Başbakanlık Sekreteri de bulunuyor.

Dava kapsamında soyguna karıştıkları tespit edilen ve devletin çeşitli kurumlarında görevli 48 sanığın ismini belirlediklerini aktaran Hanun, davaya dahil olan her birinin en az 100 milyar dinar elde ettiğini söyledi.

Hakkında yakalama kararı çıkarılanların Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Türkiye’de bulunduklarının tespit edildiğini bildiren Muhammed Hanun, bu kişilerin iadesi için çalışma başlatıldığını belirtti.

Hanun, Türkiye’den iadesini istedikleri isimler arasında Şeffaflık Kurumu’nda görevli Türkiye vatandaşlığına sahip bir müfettiş ve eşinin de bulunduğu bilgisini paylaştı.

Irak'ta, Genel Vergi Dairesine ait banka mevduatı olan 3.7 trilyon dinarın (2,5 milyar dolar), Rafidain adlı devlet bankasından çalındığı ortaya çıkmıştı.