İran, Akdeniz'e açılmanın yollarını arıyor

İran İslam Cumhuriyeti, başkent Tahran'ı Suriye'nin Şam ve Irak'ın Bağdat'ı ile ilişkilendirmenin yeni yollarını arıyor.

İran, Akdeniz'e açılmanın yollarını arıyor

İran İslam Cumhuriyeti, başkent Tahran'ı Suriye'nin Şam ve Irak'ın Bağdat'ı ile ilişkilendirmenin yeni yollarını arıyor.

Bunu gerçekleştirmek için uyguladıkları yollardan birinin de, İran'ı Irak yoluyla Suriye'ye bağlayacak yeni otoyolları ve demiryolu sistemlerinin inşası olduğu bildirildi.

İran Devlet Başkan Yardımcısı İshak Cihangiri, ülkesinin Basra Körfezi ülkelerini Suriye ve Akdeniz bölgesine bağlayan yeni yollar ve demiryolları inşa etme konusundaki kararlılığını açıkladı.

Pazar günü Tahran'da düzenlenen ortak bir İran-Irak ekonomi-ticaret forumunda konuşan Cihangiri, "Siyasi ve ekonomik koşulları ve gelişmeleri anlayan İran, güç ve elektriğin transfer edilmesi, yolların inşa edilmesi için gerekli kapasitelerin işbirliği ile elde edileceğine inanıyor ve özel sektörün varlığı ile engellerin kalkacağına inanıyoruz." dedi.

Cihangiri, Irak sınırında bulunan Shalamcheh ile Basra arasında inşa edilen demiryolunun, Irak delegasyonu tarafından İran'a yapılan son ziyaretler sırasında yapılan anlaşmalardan biri olduğunu belirtti.

Cihangiri,iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomik işbirliğini artırmanın yanısıra bölgedeki çıkarlarını koruma konusunda da sınır ötesi otoyol geliştirmenin önemini vurguladı:

"İran Körfezi'ni Irak'tan Suriye'ye ve Akdeniz'e demiryolu ve karayolu ile bağlayacağız."

Şalamşe-Basra demiryolu projesinin yaklaşık 2.22 milyar riyale mal olacağı ve bitirildiğinde İran demiryollarını Irak üzerinden Suriye'ye bağlanacağı dile getirildi.

Demiryolu ve otoyol projelerine ek olarak, İran’ın Suriye’nin batı kıyısında bir deniz üssü planladığı da söyleniyor.

Bu hala söylenti olarak varlığını korusa da, İran’ın Akdeniz’e ulaşma fikri dahi İsrail’in İran'a daha fazla hava saldırısında bulunmasını tetikleyebilir