İran yönetimi, Hemadan'da 21 yaşındaki göstericiyi gizlice idam etti

İran’da Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından ülke genelinde düzenlenen protestolara katılan ve ölüm cezasına çarptırılan 21 yaşındaki Milad Zohrevand gizlice idam edildi.

İran yönetimi, Hemadan'da 21 yaşındaki göstericiyi gizlice idam etti

BBC Farsça Servisi’ne konuşan kaynaklar, Zohrevand’ın dün sabah ülkenin batısındaki Hamedan kentindeki bir hapishanede infaz edildiğini aktardı. Söz konusu kaynaklar, Zohrevand’ın cesedinin öğleden sonra itibariyle hala ailesine verilmediğini belirtti.

İnsan hakları kuruluşu Hengaw, Zohrevand’a da infaz edileceğinin son dakikaya kadar söylenmediğini ve ailesiyle son bir görüşme yapamadığını açıkladı.

Hengaw ayrıca, ülkede büyük bir askeri, siyasi ve ekonomik güç olan Devrim Muhafızları’nın yetkili makamlara infazın gerçekleştirilmesi için baskı yaptığını savundu.

İran makamlarından henüz bir doğrulama gelmedi. Zohrevand gösteriler sırasında bir Devrim Muhafızı üyesini öldürmekten hüküm giymişti.

Teyit edilmesi durumunda, Zohrevand geçen yılki gösterilerin ardından infaz edilen sekizinci eylemci olacak.

İran rejimine karşı protestolar, Eylül 2022’de başörtüsünü ‘düzgün’ takmadığı iddiasıyla ahlak polisi tarafından tutuklanan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltında ölümünden sonra başlamıştı.

Protestoları ‘isyan’ diye tanımlayan İran yönetiminin müdahalesi sonucu, eylemlerde yüzlerce kişi öldürüldü ve binlerce kişi gözaltına alındı.

Mahsa Amini protestolarını “isyan” olarak nitelendiren güvenlik güçlerinin şiddetli baskısı sonucu yüzlerce kişi öldürüldü ve binlerce kişi gözaltına alındı. BBC Farsça’ya bilgi veren iki kaynak Milad Zohrevand’ın 23 Kasım Perşembe günü şafak vakti Hamadan Merkez Cezaevi’nde idam edildiğini ancak cezaevi yetkililerinin öğleden sonraya kadar cesedi ailesine teslim etmediğini söylediler.

Hengaw da Zohrevand’a idamından önce ailesiyle son bir görüşme hakkı tanınmadığını söyledi. Hengaw, Devrim Muhafızları’nın infazın bir an önce yapılması için İranlı yetkililere baskı yaptığını iddia etti.

Geçtiğimiz hafta Hamedan Savcılığı, Yüksek Mahkeme’nin bir dairesinin Devrim Muhafızları istihbarat servisi üyesi Ali Nazari’yi öldürmekten hükûm giyen bir sanığa idam cezası verildiğini açıklamıştı. Savcı sanığın kimliğini açıklamadı ancak hukuk kolektifi Dadban, bu kişinin Zohrevand olduğunu yazdı.

Zohrevand, savcılar tarafından Ekim 2022’de Malayer Tıp Bilimleri Fakültesi’nde gösteri yapan öğrencilerle karşılaşan Nazari’yi vuran maskeli beş kişilik gruptan biri olmakla suçlanıyordu.