İran’ın saldırıları Hristiyan köyünün büyük ölçüde boşaltılmasına sebep oldu

İran’ın Doğu Kürdistanlı (Rojhılat) partilerin karargahlarını hedef alan saldırılarının ardından Koye’de sakinlerinin çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu Hermote köyünde vatandaşların evlerini terk etmeye başladığı aktarıldı.

İran’ın saldırıları Hristiyan köyünün büyük ölçüde boşaltılmasına sebep oldu

İlçede çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu Hermote köyü sakinleri, her iki bombardımanın ardından evlerini terk etmeye başladı.

İran bombardımanlarından önce 118 Hristiyan ve 25 Müslüman ailenin yaşadığı köyün yüzde 90’ı boşaltılmış durumda. Köyü terk eden vatandaşların bir kısmı Koye ilçesine, bir kısmı ise Erbil merkez Ankawa ilçesine yerleşti.  

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 14 Kasım 2022 tarihlerinde, İran Kürdistan Demokrat Partisi’nin (HDK-İ) Erbil’in Koye ilçesindeki “Kale” denilen karargahını füze ve insansız hava araçları ile bombalamıştı.

İran 28 Eylül günü de HDK-İ’nin Kalesi’ni ve kampı hedef almış, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 17 kişi hayatını kaybetmişti.

Bombardımanlar nedeniyle evini terk etmek zorunda kaldığını belirten Waad Eyub, “Durum böyle hiç de hoş değil. İki aydır böyle. Halkın hiçbir çaresi yok. Mecburen evlerini, köylerini terk ediyorlar” dedi.  

Köy sakinlerinden Bahar Aziz Petros da, “Bombalar yağdığında çocuklar uyuyordu. Onları uyandırdım, oğlum ilçeden dönene kadar çocuklar korkudan çığlık atıyor bağırıyordu. Böyle yaşanmaz” diye konuştu.

Köy, HDK-İ’nin Kalesi’ne yakın mesafede. Kale yönüne düşen 5-6 ev hala dolu.

Bu evlerden birinde kalan İsa Marbin, “Kimse kalmadı, gençler gitti. Gidin ev ev dolaşın bakın kim kaldı, kim gitti” diyerek hüznünü paylaştı.

Her iki bombardımanda da füze ve kamikaze İHA’lardan seken parçalar köyü kadar ulaşmış. Eskiden canlı bir köy olan Hermote, şimdi adeta geleceğin belirtsizliği ile sessizliğe bürünmüş.

Köy sakinlerinde Eman Toma, “Bakın, arabalarımızın yönü Koye’ye dönük, kaçmaya hazır vaziyetteyiz. Merhum Mam Celal (Talabani) burası Hristiyanların biricik köyü diyordu. Şimdi o gitti, kalanlar ise bizi sormuyor” diyerek dert yandı.

Zaya Şeba da, “Birgün gelir de Hermote’de Hristiyan kalmadı derlerse bu hepimiz için ağır bir vicdani sorumluluk olur” diye konuştu. / Rûdaw