İran'ın Suriye'deki tehlikeli stratejisi

Bazı üst düzey ABD’li yetkililer, İran’ın, halkın temel ihtiyaçlarını çıkarları doğrultusunda kullanarak, Suriyelileri kendi ideolojilerine çekmeye çalıştığını söyledi.

İran'ın Suriye'deki tehlikeli stratejisi

Bazı üst düzey ABD’li yetkililer, İran’ın, halkın temel ihtiyaçlarını çıkarları doğrultusunda kullanarak, Suriyelileri kendi ideolojilerine çekmeye çalıştığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, İran’ın Suriye’deki savaşın süresini uzatmak amacıyla doğrudan savaşa katılacak militanlar ile Devrim Muhafızlarını bölgeye gönderdiğini söyledi. Yetkili, ABD’nin uluslararası toplum ve müttefikleriyle koordinasyon halinde Suriye halkına yönelik Beşşar Esed vahşetini engellemek için çabalarını sürdürdüğünü belirtti.

Yetkili, “İran’ın, Esed rejimine desteği, kimyasal silah kullanımında görüldüğü üzere, insanlara karşı acımasız eylemlerde bulunduğunda bile durmuyor. ABD’nin İran’ın Devrim Muhafızları ve onun bağlı olduğu İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı’na uyguladığı yaptırımlar, Washington’un Tahran’ın Suriye ve bölgedeki nüfuzuna karşı koyma stratejisinin bir parçasıdır” dedi.

Esed rejiminin hala İran’dan destek alıyor olmasının, anlaşmazlığı sonra erdirmek için yapıcı bir müzakereyi engellediğini vurgulayan yetkili, İran’ın Suriye halkının terörizme karşı birleşmelerine yardım etmek yerine halkına vahşi şekilde davranan bu sistemi desteklemeye devam ettiğini söyledi.

Şiileştirme çalışması

Wall Street Journal'a göre, Tahran, Şam'da kalıcı bir yer edinmek için Suriye'deki Sünni Müslümanları Şii mezhebine geçirmek için bir kampanya yürütüyor. Gazeteye göre Deyr-i Zor halkı, daha önce IŞİD’ın kullandığı gibi Şii milislerin telkin yöntemleriyle kendilerine bir takım söylemlerde bulunduğunu aktardı. Üstelik bazı Sünni köyler tamamen İran milislerinin kontrolü altında.

Wall Street Journal, ABD’nin Suriye’den askerini çekmesinin, bölgede İran’ın nüfuzunu arttırma çabalarına karşı mücadeleyi bıraktığı anlamına gelmeyeceğini söyleyerek Washington’un Tahran stratejisi hakkında istihbarat bilgileri toplamaya yoğunlaştığını belirtti.

Gazetede yer alan habere göre, İran bu hamlesiyle, doğuda Deyr ez Zor’dan başlayarak Batı’daki Lübnan sınırına kadar olan ve bazı IŞİD yapılanmalarının olduğu bölgeler dâhil tüm Suriye halkını hedef aldığını vurguladı.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi, İran’ın Suriye’de gerçekleştirdiği insani yardımların gizli olmadığını, Tahran’ın dini propaganda yaparak çatışma yaratmaya çalışmadığını söyledi.

Ancak gazetenin bölge halkından edindiği bilgiye göre, iş bulabilmek için çoğu aileden bir ya da iki kişinin Şii olduğu ifade edildi. Yine Suriye’de bir yardım görevlisi konuyla ilgili olarak “Öğrenciyseniz burs veriyorlar, fakirseniz yardım ediyorlar, Şii olana dek tüm ihtiyaçlarınızı karşılıyorlar” dedi.