İranlı eski Diplomat: HDP, CHP’nin yerini alabilirdi ama başaramadı

İranlı eski Diplomat: HDP, CHP’nin yerini alabilirdi ama başaramadı

İranlı eski diplomat Sadık Meleki,“Savaşı çok iyi biliyoruz ama barışın nasıl olacağını bilmiyoruz. İran, Suriye ve Türkiye'nin Kürt sorunun çözümünü tartışması gerek” dedi.

Rûdaw Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Orta Doğu’da Güvenlik ve Egemenlik Sorunları” konulu Birinci Erbil Forumu’nun “Türkiye ve gelecekte karşılaşılacak zorluklar” başlıklı panelinde konuşan Sadık Meleki,“Avrupa Birliği’nde güçlü bir bölge oluşturmak için her türlü alt yapıya hazırız. Ancak olumlu bir duruşun belirlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Türkiye’de Kürt sorununa ilişkin ise Meleki, şunları söyledi:

“Tarih bir bütün olarak ele alınmazsa büyük felaketlere sebep olabilir. Ben uzun bir süredir Türkiye’de yaşıyorum. İran, Irak ve Suriye’de de durumun böyle olduğu kanısındayım. Bölge tarihe bağımlı bir bir durumda…Bir çalışmam nedeniyle Leyla Zana hanımefendi ile bikaç kez görüştüm. Bir görüşmesinde bana ‘Siz ve Osmanlılar Çaldıran’da Kürtleri böldünüz’ bu mantalite kendilerini bölgenin parçalanması sonucunda kurban olarak görüyor.”

“Orta Doğu halkları olarak savaşı iyi yorumluyoruz, ancak ne yazık ki; barışı iyi yorumlayamıyoruz. Barışı öğrenmemiz gerekiyor”diyen Sadık Meleki, ifadelerine şunları ekledi:

“Türkiye’de Kürt sorunu diyalog yoluyla çözülmesi gerekiyor. 30 yıldır Türkiye’de  çalıştım (ve gördüm). Ankara’da barış için atılan adım reform değil belki bir devrimdi. Mevcut durumda da seçimlerden sonra barış sürecinin tekrar başlayacağını düşünüyorum.”

“Kürtlerin talepleri konusunda ılımlı bir noktaya gelinmeli” diyen, Sadık Meleki, sözlerine şunları ekledi:

“Erdoğan’ın 2015’teki seçimlerde Demirtaş’a verdiği öneri değerlendirilseydi, Türkiye’de durum bu aşamaya gelmezdi. Erdoğan’a ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ denilince kime hitap edebildiğini görüyoruz. HDP, CHP’nin yerini alabilirdi ama başarılı olamadı.

Krizleri çözemiyoruz. Aksine sürmesine neden oluyoruz. Burada iki taraf arasında barış konusunda ılımlı aşamaya gelindiğinde Türkiye’de de çözümün sağlanması kaçınılmaz olur. Kürtler Orta Doğu’da demokrasi için önemli bir nokta olabilir.”