İranlı uzmanlar: ABD,Kürdistan’a karşı uygulanan ablukayı kıracak,Türkiye de ya politikalarını değiştirecek ya da İran ile birlikte kaybedecek

Irak güçleriyle ve desteğindeki Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük ve çevresindeki bazı bölgeleri ele geçirmesiyle nüfuz alanı giderek genişleyen İran, Türkiye’deki bir konferansta masaya yatırıldı.

İranlı uzmanlar: ABD,Kürdistan’a karşı uygulanan ablukayı kıracak,Türkiye de ya politikalarını değiştirecek ya da İran ile birlikte kaybedecek

Irak güçleriyle ve desteğindeki Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük ve çevresindeki bazı bölgeleri ele geçirmesiyle nüfuz alanı giderek genişleyen İran, Türkiye’deki bir konferansta masaya yatırıldı.

Trump yönetiminin Orta Doğu politikalarında etkinliğini kurmasıyla İran’a yönelik önemli yaptırımlar gündeme geleceğine dikkat çeken uzmanlar, bu durumun Kürdistan’a karşı uygulanan ablukayı çözeceği görüşünü dile getirdi. Uzmanlara göre Türkiye de ya politikalarına değiştirmek zorunda kalacak ya da İran ile birlikte kaybedecek

İran’ın Orta Doğu politikaları, Irak ve Türkiye ile ilişkileri ve ABD’nin Tahran’a yönelik muhtemel yaptırımlarının sonuçları Ankara’da bir konferansta masaya yatırıldı. Türkiye ve İran’lı çok sayıda uzman akademisyenin katıldığı konferansta Trump yönetiminin nükleer anlaşmayı feshederek Tahran’a yönelik ciddi yaptırımlar uygulamayı öngördüğü ancak dışişlerinde halen Obama dönemi ekiplerinin etkin olması nedeniyle bu politikaları hayata geçiremediğine dikkat çekilirken önümüzdeki dönemde bu durumun değişebileceği dile getirildi.

ABD, İRAN'IN GÜÇLENMESİNİ İSTEMİYOR'

Konferansa katılan İranlı uzmanlardan Prof. Abumohammad Asgarkhani, Kurdistan24’e yaptıkları değerlendirmelerde de Trump yönetiminin İran’a yönelik politikaları hayata geçirmesi halinde Washington’un Kürdistan yaklaşımının da değişeceğini vurguladı. Trump yönetimi, İran’ın Ortadoğu’da bir güç olmasını istememektedir. Bu nedenle nükleer anlaşmayı feshederek İran’a yönelik bir abluka uygulamaya çalışmak istemektedir” diye konuşan Asgarkhani, ABD’nin batılı ülkeleri de dahil etmesi halinde Tahran’a yönelik baskıyı arttıracağını ve bunun İran’ı zora sokacağını söyledi.

Tahran’ın ABD’nin hamlelerini gördüğünü ifade eden Asgarkhani, bu nedenle bölgedeki en büyük rakibi Türkiye ile taktiksel bir yakınlaşmaya gittiğini söyleyen Asgarkhani, “ABD, İran’a yönelik yaptırımları hayata geçirirken Erbil’den yana politika izleyecektir. Bu da Kürdistan’a yönelik ablukayı çözecektir” dedi.

Prof. Asgarkhani, Ankara’nın da bu gelişmeler ışığında önümüzdeki dönem Tahran ile ilişkilerini gözden geçirmek zorunda kalacağını düşündüğünü de dile getirdi.

'ABD MÜDAHALE EDECEKTİR'

ABD ile ilgili çalışmalarıyla bilinen İranlı deneyimli gazeteci-yazar Reza Haghighatneja da, Washington’un özellikle Haşdi Şabi’den büyük rahatsızlık duyduğunu belirterek, er ya da geç buna müdahale edileceğini söyledi. İran’ın Haşdi Şabi’yi bölgede tutarak yapılandırmaya çalıştığına dikkat çeken Haghighatneja, Haşdi Şabi’nin Irak-İran ilişkileri nedeniyle yasallaştığını hatırlatarak, “Ama Amerika nasıl ki Lübnan Hizbullahlını bir terörist olarak görüyorsa Haşdi şabiyi de yakından izliyor. Amerika’nın elbette müdahalesi olacaktır. Bunu Irak merkezi yönetimine baskı yaparak ta gerçekleşecektir. Amerika son gelişmelerden rahatsız ve İran’ın bölgedeki yayılmacı politikasından da rahatsız. Bu durum Amerika ve Irak Kürdistan’ın yakınlaştıracaktır” dedi.

Uzmanlara göre görev süresinin 10 ayını geride bırakmasına karşın Trump yönetimi özellikle Orta Doğu politikalarında henüz ciddi bir değişiklik yapamadı. Bunun en önemli nedeni olarak İran ile ilişkilerin devamından yana olan ekiplerinin görevlerini sürdürmesi gösteriliyor. Uzmanlara göre Trump yönetiminin dışişlerinde hakimiyeti sağlamaları durumunda Orta Doğu’da da çok şey değişebilir.

Kurdistan24/ANKARA - Vural ERİŞMİŞ