IŞİD 800 yıllık tarihi camiyi havaya uçurdu

IŞİD 800 yıllık tarihi camiyi havaya uçurdu

IŞİD'in, Musul’da Irak’ın en önemli mimari ve dini yapılarından biri olan ve IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi’nin 2014 yılında ‘halifelik’ ilan ettiği  800 yıllık El Nuri Camisi’ni havaya uçurduğu bildirildi.

Iraklı ve Amerikalı komutanlara göre, güvenlik güçlerinin tarihi alanı kuşatması üzerine IŞİD’in camiyi uçurduğunu söyleyerek, IŞİD’in caminin yıkılmasından koalisyon uçaklarını sorumlu tutan iddialarını yalanladılar.

Musul operasyonunun komutanı General Abdülamir Yarallah, caminin yıkılmasını “tarihi suç” olarak niteledi, IŞİD militanlarını, kuşatma altında kalınca tarihi camiyi kasıtlı olarak havaya uçurmakla suçladı.

Amerikalı komutanlar, eğik minaresiyle kente ‘kambur’ lakabını kazandıran 12’inci yüzyıldan kalma caminin havaya uçurulmasından duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Irak’taki ABD komutanı Tümgeneral Joseph Martin, “Bu, Musul ve tüm Irak halkına karşı işlenmiş bir suç ve bu zalim örgütün neden ortadan kaldırılması gerektiğinin bir örneği”şeklinde konuştu.

Camideki patlama yerden kaynaklı bir patlama gibi görünüyor. Binanın havan topu ya da füzelerle vurulduğu yönünde bir işaret bulunmuyor.