ISNA: Rusya, İdlib'e büyük bir operasyona hazırlanıyor

Rusya’nın Hmeymim’deki askeri üssünde yeni Sukhoi-25 uçaklarının görüntülenmesi, İdlib’e operasyon hazırlığı ihtimalini gündeme getirdi.

ISNA: Rusya, İdlib'e büyük bir operasyona hazırlanıyor

Rusya’nın Hmeymim’deki askeri üssünde yeni Sukhoi-25 uçaklarının görüntülenmesi, İdlib’e operasyon hazırlığı ihtimalini gündeme getirdi.

İran merkezli ISNA haber ajansının bildirdiğine göre Rusya Hmeymim’deki askeri üssüne Sukhoi-25 savaş uçakları gönderdi.

Kara birliklerine hava desteği sağlamak için kullanılan bu uçakların Türkiye'nin de destek verdiği cihatçı grupların kontrolündeki İdlib’deki gerginliği azaltma bölgesine operasyon ihtimalini gündeme getirdiği bildirildi.

Lazkiye’nin Hmeymim bölgesindeki Rus hava üssünde Sukhoi-25 uçakların uydudan çekilmiş fotoğraflarının basında yer aldığına dikkat çekilen haberde bu uçakların Rusya’nın Suriye’de askeri operasyonlara başladığı 2015 yılında kara birliklerini desteklemek için yoğun olarak kullandığı hatırlatıldı.

Cihatçı grupların toplantılarını erteleme gerekçesi Rusya'nın İdlib Operasyonu mu?

Suriye’deki cihatçı grupların 14 Mart’ta bir araya gelerek El Kaide’nin Suriye’deki uzantısı Heyet Tahrir’uş Şam’ı “yasallaştırma” adımı atacakları ifade edilen toplantı “güvenlik” gerekçesiyle ertelendi. ISNA ajansının bildirdiği bu iddia cihatçıların toplantısının Rusya'nın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği hava saldırısı ve yakın tarihte yapmayı planladığı büyük operasyon nedeniyle ertelenmiş olabileceğini akıllara getirdi.

South Front’ta 14 Mart’ta yayımlanan habere göre, Suriye muhalefetinin yayınlarından El Arabi El Cedid, toplantının “güvenlik” gerekçesiyle ertelendiğini yazdı.

Haberde güvenlik nedenleriyle ilgili bir ayrıntıya ise yer verilmedi.

Suriye’de cihatçı grupların 14 Mart’ta Antakya’da üst düzey bir toplantı yapacağı bildirilmiş, sözkonusu toplantıda Türkiye destekli "Suriye Geçici Hükümeti" ile El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir’uş Şam’ın kurduğunu duyurduğu "Kurtuluş Hükümeti"nin birleşme kararı alabilecekleri belirtilmişti.

Londra merkezli Arapça yayın yapan Elaph, 14 Mart’ta Antakya’da yapılacak toplantıya cihatçı grupların oluşturduğu “Ulusal Suriye Ordusu”, “Ulusal Kurtuluş Cephesi”, “Suriye Yüksek Müzakere Komitesi”, “Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu” ile Astana görüşmeleri muhalefet delegasyonu ve Suriye İslam Meclisi katılacağını yazmıştı.