İsrail Savunma Bakanı Galant: Hamas'ı tamamen bitireceğiz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, “Gazze'deki kara operasyonu son kez yapılacak çünkü bundan sonra Hamas olmayacak. 1-2 belki 3 ay sürecek ama Hamas'ı tamamen bitireceğiz” dedi.

İsrail Savunma Bakanı Galant: Hamas'ı tamamen bitireceğiz

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu'na karşılık veren İsrail, Gazze'ye yönelik bombardımanları sürüyor.

 İsrail kara harekatına hazırlanırken, Savunma Bakanı Yoav Galant’an yeni bir açıklama geldi.

Galant, "Gazze'deki kara operasyonu son kez yapılacak çünkü bundan sonra Hamas olmayacak. 1-2 belki 3 ay sürecek ama Hamas'ı tamamen bitireceğiz." dedi.

3 aşamalı planlama

Öte yandan Gallant, Parlamento (Knesset) Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi toplantısında yaptığı konuşmada hedefin Hamas'ın askeri ve hükümet yeteneklerini bitirmek, Gazze Şeridi'nde yeni bir güvenlik rejimi oluşturarak İsrail'in Gazze'ye yönelik tüm sorumluluğunu tamamen sona erdirmek olduğunu söyledi.

Savunma Bakanına göre ilk aşamada Hamas'ı yenmek ve altyapıya zarar vermek için hava bombardımanını kara harekâtı izleyecek. İkinci aşamada direniş cephelerinin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Gallant'a göre bu uzun bir süreç olabilir. Üçüncü aşamada ise Gazze Şeridi'nde yeni bir güvenlik rejimi oluşturulması, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki günlük yaşama dair sorumluluklarına son vermesi, Gazze ve etrafında yaşayan İsrailliler için yeni bir güvenlik gerçekliğinin oluşturulması hedefleniyor.

"Gazze Şeridi'ne gireceğiz"

Olası kara harekatıyla ilgili İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ise, "Gazze Şeridi'ne gireceğiz. Hamas'a bağlı unsurları ortadan kaldırmak amacıyla operasyonel bir görev üstleneceğiz. Ayrıca, iki hafta önce cumartesi günü (7 Ekim) gerçekleşen saldırıda hayatını kaybedenlerin görüntülerini ve sahnelerini de aklımızda tutacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Kara operasyonu planları onaylandı

Ayrıca İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ne yapılması beklenen kara saldırısının genişletilmesine yönelik planların onaylandığı ve hazırlıkların devam ettiği belirtilmişti. IDF, birliklerin onaylanan operasyonel planlara uygun olarak eğitim gördüklerini açıklanmıştı.