'İsveç, muhtıra sonrası 10 PKK'linin olduğu iade listesini hazırladı' iddiası

Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan mutabakatla ilgili süreç devam ederken, Türkiye'nin iade taleplerine İsveç'in vereceği cevaplara yönelik bir iddia ortaya atıldı. İsveç'in iade edilecek 10 PKK'linin olduğu bir liste hazırladığı iddia edildi.

'İsveç, muhtıra sonrası 10 PKK'linin olduğu iade listesini hazırladı' iddiası
Türk Medyasında yer alan habere göre, Türkiye'nin PKK ile bağlantılı kişilerin iadesine yönelik talepleri hatırlatan yazıyı iki ülkeye gönderdiği belirtilerek, "Üçlü mutabakat öncesine ait o iade taleplerinde, 33 PKK ve FETÖ üyesinin olduğu ortaya çıktı" denildi.
 
Sözkonusu idiaya ilişkin ayrıca, İsveç basınında İsveç Güvenlik Servisi'nin 10 PKK’linin yer aldığı bir liste hazırladığına dair bilgilerin aktarıldığı kaydedildi. İddiaya göre bu liste Türkiye'nin iade taleplerini karşılamak için kullanılabilecek.
 
Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan üçlü memorandumda Türkiye'ye verilen güvenceler arasında terör örgütleriyle mücadelede somut adımlar atılması ve İsveç ile Finlandiya'nın Türkiye'ye yönelik silah satışı ambargosunu sonlandırılması yer almıştı.
 
Türkiye Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, memorandum sonrası yaptığı açıklamada Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'dan 33 kişinin iadesi için yeniden talepte bulunacağını söyledi. Bozdağ "Onlara ayrıca bir yazı yazarak bu mutabakat çerçevesinde verdikleri sözlerin gereği, Finlandiya'da altı kişi, İsveç'te ise 11 kişinin dosyaları, ilgili ülkelerin Adalet Bakanlıklarında bekliyor. Şimdi bu mutabakattan sonra biz de Adalet Bakanlığı olarak bunların iadesi hususunu yeniden kendilerine yazacağız ve hatırlatacağız" açıklamasında bulunmuştu.