İsveç'te savcılık Erdoğan'ın maketinin asılmasını 'suç' saymadı

İsveç'te Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maketinin ayağından asılması hakkında başlatılan soruşturmada söz konusu eylemin suç teşkil etmediği belirtildi.

İsveç'te savcılık Erdoğan'ın maketinin asılmasını 'suç' saymadı

Stockholm Şehir Savcılığı'nda görevli savcı, protesto gösterisinin suç teşkil etmediğini ve ön soruşturmaya gerek duyulmadığını açıkladı.

İsveç’in başkenti Stockholm'deki tarihi belediye binası önünde bir grup, 11 Ocak günü gösteri sırasında Erdoğan'ın maketini ayağından asmıştı.

Grubun görüntülerde Türkiye ve Erdoğan'a tehditler savurduğu duyuluyordu.

Olaya sert tepki gösteren Ankara, İsveç’in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström’ü Dışişleri Bakanlığı'na çağırmıştı. Ayrıca suç duyurusunda bunulmuştu.

Savcı Lucas Eriksson’un, bugün Aftonbladet gazetesine verdiği demeçte, "Bu eylem, bana bir hakaret vakası olarak geldi, ancak hakarete varan bir durum olmadığını düşündüm. Bir ön soruşturma açılmaması yönünde karar verdim" dediği belirtiliyor.

Geçen hafta eylemi kınayan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, bunun İsveç'in NATO'ya katılma girişimini sabote eden bir eylem olduğunu kaydetmişti.

Ankara, Finlandiya ve İsveç’i PKK’lilere “güvenli sığınak” olmakla suçluyor. Bu suçlamanın bertaraf edilmesi amacıyla iki ülke ile Türkiye arasında, NATO üyeliğine onay karşılığında Haziran ayında bir mutabakata varılmıştı.

Buna göre Finlandiya ve İsveç Türkiye’nin istediği kişileri iade edecek, Türkiye de NATO’ya üyelik başvurularını onaylayacaktı.

Ancak bu anlaşmaya rağmen Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini henüz onaylamadı.

İşveç Başbakanı Kristersson son olarak Türkiye’nin taleplerinin tümünü karşılayamayacaklarını söylemişti.