Finlandiya seçimlerini hiçbir Kürt aday kazanamadı

Finlandiya'da düzenlenen genel seçimlerde 3 Kürt adaydan hiç biri parlamentoya girecek yeterli oyu elde edemedi.

Finlandiya seçimlerini hiçbir Kürt aday kazanamadı

Finlandiya’da düzenlenen genel seçimlerde oyların yüzde 20,8’ini alan Petteri Orpo liderliğindeki muhafazakar Ulusal Koalisyon Partisi (NCP) seçimin galibi oldu.

Başbakan Sanna Marin'in partisi, seçimi üçüncü olarak tamamlarken hiçbir parti mecliste çoğunluğu sağlayamadı.

Seçimlere üç farklı partinden giren üç Kürt kadın adaydan hiç biri zafer elde edemedi.

Rudaw’da yer alan  habere göre, Yeşil Parti adaylarından Şirin Namık, Kürt adayların yeterli oy alamadığını ancak Finlandiya Sol Birlik Partisi'nden Geşaw Bibani'nin yedek olduğunu söyledi.

Namık, "13 yıldır Finlandiya dışında yaşıyorum ve vatandaşlar beni tam olarak tanımıyor, ancak önümüzdeki dört yıl içinde parlamentoya girmek için daha çok çalışacağım" dedi.

Ulusal Koalisyon Partisi adayı Şeyda Sohrabi de yarışa katılan diğer Kürt adaydı.

Finlandiya'da Pazar günü gerçekleşen genel seçimleri oyların yüzde 20,8'ini alan Petteri Orpo liderliğindeki muhafazakar Ulusal Koalisyon Partisi (NCP) kazandı. Başbakan Sanna Marin’in partisi Sosyal Demokratlar yüzde 19,9 ile seçimi üçüncü parti olarak bitirirken, sağcı ve popülist Finler Partisi ise oyların yüzde 20,1'ini alarak ikinci parti olarak tamamladı.

Başa baş geçen seçimlerde, partiler meclisteki 200 sandalye için yarıştı. Oyların yüzde 99'unun sayıldığı belirtilirken, açıklanan sonuçlara göre Ulusal Koalisyon Partisi'nin 48 sandalye, Finler Partisi'nin 46 ve Sosyal Demokratların 43 sandalye kazandığı ifade edildi.

NCP lideri Petteri Orpo, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı konuşmada, “Bu harika bir zaferdi. Seçim sonuçlarına dayanarak, Finlandiya’da bir hükümet için müzakerelere başlayacağız” dedi.