Katar, Hamas ve İsrail arasında arabuluculuk yapmayı bir şartla kabul etmiş

Fransız basını, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerinde arabuluculuk yapan Katar'a, başkent Doha'da yaşayan Hamas liderlerine suikast yapılmayacağı garantisini verdiğini yazdı.

Katar, Hamas ve İsrail arasında arabuluculuk yapmayı bir şartla kabul etmiş

Fransız gazeteci Georges Malbrunot, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerinde arabuluculuk yapan Katar'a, başkent Doha'da yaşayan Hamas liderlerine suikast yapılmayacağı garantisini verdiğini açıkladı.

"MOSSAD suikast düzenlemeyecek"

Fransız gazeteci Malbrunot'ya göre Katar, İsrail'den Mossad'ın ülkede suikast düzenlemeyeceğine dair güvence aldı. Katar, söz konusu güvenceyi ise kaçırılanlar meselesinde arabulucu rolünü üstlenmeden birkaç hafta önce İsrail'e sunmuştu.

Netanyahu talimatı çoktan verdi

Öte yandan Netanyahu'nun Mossad'a, üst düzey Hamas yetkililerine suikast düzenleme emrini çoktan verdiği biliniyor. Geçtiğimiz çarşamba günü Netanyahu, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek Mossad'a Hamas liderlerine karşı harekete geçme talimatını vermişti.

"Hepsi ölü adam"

İsrail Savunma Bakanı Gallant, geçtiğimiz günlerde üst düzey Hamas yetkilileri olan İsmail Haniye ve Halid Meşal'e de değinerek, "Onlar dünyanın her yerinde ödünç alınmış bir zamanda yaşıyorlar; Hepsi ölü adam." demişti.

İnsani ara 2 gün daha uzatıldı

Hamas'tan bugün yapılan açıklamada ise Katar ve Mısır'la Gazze'deki "insani ara"nın aynı şartlar altında 2 gün daha uzatılması konusunda mutabakata varıldığı belirtildi.

Hamas ile İsrail arasındaki esir takası mutabakatı

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girmişti. Uzlaşıya göre Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlanmıştı. İsrail ile Hamas arasındaki esir takası mutabakatı kapsamında şu ana kadar Gazze Şeridi'nden biri erkek, diğerleri kadın ve çocuk 40 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 117 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.