Katar'a 5 bin Türk askeri gönderiliyor

Katar'a 5 bin Türk askeri gönderiliyor

Katar'da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının konuşlandırılması ve jandarma eğitimi konusundaki iki anlaşma TBMM Genel Kurulu gündeminde öne çekilerek ele alındı. Katar'da 5 bin Türk askerinin konuşlanmasını içeren kanun tezkeresi Meclis'te kabul edildi.

Hükümet, gündemin alt sıralarında bulunan, Katar'da TSK unsurlarının konuşlandırılması ve jandarma eğitimi konusundaki iki anlaşmanın TBMM Genel Kurulu gündeminde öne çekilerek bugün ele alınmasını önerdi. Görüşmeler sonrası Katar'da Türk askerinin konuşlanmasını içeren kanun tezkeresi Meclis'te kabul edildi.

Suudi Arabistan, Mısır, BAE, Bahreyn, Yemen gibi ülkelerin arasında bulunduğu çok sayıda Körfez ülkesi hafta başında "terörizmi desteklediği" gerekçesiyle Katar'la diplomatik ilişkilerini kesmiş ve Katar'a yönelik bazı yaptırımlar açıklamıştı.

ERDOĞAN: DOĞRU BULMUYORUM

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı konuşmada Körfez'de yaşanan son krizi değerlendirerek, Katar'a uygulanan yaptırımları doğru bulmadığını belirtmişti.

ÖN SIRALARA ÇEKİLDİ

AK Parti  ve MHP Grup yetkililerden edinilen bilgiye göre, halen Genel Kurul gündeminin 101. sırasındaki "Türkiye ile Katar arsında Katar topraklarında Türk Kuvvetlerinin konuşlandırılmasına ilişkin uygulama anlaşması" ile "102. sıradaki "Türkiye ile Katar arasında Jandarma eğitim ve Öğretimine ilişkin işbirliği protokolü" ön sıralara çekildi.

Katar ile Jandarma Eğitimi için işbirliği anlaşması kabul edildi.

KATAR'DAKİ TÜRK ÜSSÜ 5 BİN KİŞİLİK

Halihazırda Katar'da inşa edilen üste 200 Türk askeri danışman bulunuyor. Üs 5 bin kişilik personelin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlandı. Anlaşmanın Meclis'ten geçmesinin ardından Katar'daki Türk askerinin sayısının bu rakama ulaşması bekleniyor.

Katar ile jandarma eğitimi için işbirliği anlaşması kabul edildi.

AK Parti, Meclis'te Katar ile daha önce imzalanan uluslararası anlaşmaların öncelikle görüşülmesi önerisini Danışma Kurulu'na getirmişti.

İki ülke protokol çerçevesinde şu alanlarda iş birliği yapılacak:

Birlik, karargah ve kurumlara ziyaretler.

Tarafların okul, eğitim merkezi ve birliklerinde karşılıklı verilecek eğitim (lisan eğitimi dahil) ve öğretim.

İç güvenlik eğitimi, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele eğitimi, toplumsal olaylara müdahale eğitimi, askeri kolluk görevlerine yönelik eğitimler ve mobil eğitim timi görevlendirmeleri.

Her iki tarafın birlik, karargah ve kurumlarında verilecek görev başı eğitimi.

Tarafların okul, eğitim merkezi ve birliklerinde karşılıklı verilecek kurslar.

Eğitimde kullanılan teçhizat ve eğitim yardımcı malzemelerinin geliştirilmesinde karşılıklı yardımlaşma.

Müşterek konularda tecrübe ve bilgi mübadelesi ile teknolojik iş birliği.

Eğitim-öğretim ve teknik-lojistik konularda bilgi ve tecrübe aktarımı maksadıyla "danışmanlık hizmeti" sağlanması.