KDP’li Goran: Kürtlerin erken seçime sıcak baktıklarını sanmıyorum

KDP’li Goran: Kürtlerin erken seçime sıcak baktıklarını sanmıyorum

KDP Başkanlık Konseyi Üyesi Hesro Goran, Kürt partilerin Irak’ta erken seçim fikrine olmumlu bakacaklarını sanmadığını söyledi.

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, 6 Haziran 2021’de erken seçim yapılacağını açıklamıştı.

Rûdaw TV’de yayınlanan Niwroj programında Senger Abdurrahman’ın konuğu olan KDP Başkanlık Konseyi Üyesi ve Seçim Bürosu Sorumlusu Hesro Goran, Irak’ta erken seçim önünde engeller bulunduğunu, Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, Parlamento ve siyasi tarafların da bu engellerden bahsettiğini anımsattı.

Goran, “Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu seçimler için 3 şart açıkladı. Bunlardan birincisi yeni seçim yasasının tamamlanmasıydı ki hala tamamlanmış değil. Evet, her vilayetin daraltılmış bölgelerden oluşturacağı söylendi ama hangi vilayet kaç bölge olacak henüz net değil. Çünkü Irak’ta bazı vilayetlerin nüfusu 1 milyon, bazılarının da 7 milyonu buluyor. İkinci şart Federal Mahkeme’nin boşlukları doldurmasıydı. Üçüncü şart ise seçim bütçesiydi ki Komisyon bu şartların hiçbirinin de hazır olmadığını söylüyor” dedi.

Kürtlerin 2005’teki seçim yasalarını savunduklarını belirten Goran, “Çünkü bu yasaya göre Irak geneli eşit sayılıyor ve buna göre Kürtler daha fazla sandalye sahibi oluyor. Bazı Kürt partileri ile görüştüm, onlar da bunu istiyor. Fakat bu konuda son karar Parlamentoya düşüyor” diye konuştu.  

Erken seçim kararının kendisi ile birlikte yeni tartışmalara yol açtığını belirten Hesro Goran, “Anayasa’nın 64’üncü Maddesi’ne göre Parlamento’nun üçte birinin talebi üzerine erken seçime gidilebilir. Parlamentoda bu oldu mu? Olmadı. İkincisi, Başbakan talep edebilir ama bu talep Cumhurbaşkanlığı’na sunulur, o da Parlamentoya gönderir ve oy çokluğu ile karar alınır. Bu nedenle uzun bir uğraş istiyor” ifadelerini kullandı.

Seçimlerden iki ay önce Parlamento’nun feshgedilmesi gerektiğini hatırlatan KDP’li Goran, “Normal koşullarda böyle olmalı ama daha bu Parlamentonun normal görev süresi dolmuş değil. Erken seçimi destekleyenler olabilir ama desteklemeyenlerin sayısı daha fazladır” dedi.

KDP Başkanlık Konseyi Üyesi Hesro Goran, “Kürtlerin erken seçime sıcak baktıklarını sanmıyorum. Çoğunluk seçimlerin zamanında yapılmasından yana. Biz KDP olarak şu an bir görüş belirtmeyeceğiz. Yenilenecek olan seçim yasasını görmek istiyoruz. Yine il meclis seçimlerinin de yapılması gerekiyor. Bildiğiniz gibi Kürdistan’daki tüm siyasi taraflarla birlikte ortak bir liste hazırladık. Eğer Parlamento seçimleri ile il meclis seçimleri aynı anda yapılacaksa o zaman Kürt taraflar olarak oturup kendimizi yeniden tertip etmemiz gerekecek” şeklinde konuştu.

Erken seçim kararının “göstericiler, sokak ve ayrıca Birleşmiş Milletler’in baskısı ile gündeme geldiğini ifade eden Goran, “Seçim olsun diyen tarafların da gerçekten erken seçim olmasını istediğini düşünmüyorum. Elbette seçim kararı için bir karar gerekiyor ama ben 6 Haziran’da seçim olacağını sanmıyorum. Çünkü 10 ay kaldı. Bu süre zarfında koronavirüs krizinin, seçim bütçesinin ve seçim yasasının da netleşmesi gerekiyor ki o da olur mu, ayrı bir soru” dedi.