Kerkük petrolü: Üretim çok, ihracat yok!

Kerkük petrol sahalarında günde 365 bin varilden fazla petrol çıkarılıyor ancak bunun yaklaşık dörtte biri ihraç ediliyor, geri kalanı ise ya depolanıyor ya da rafinerilere gönderiliyor.

Kerkük petrolü: Üretim çok, ihracat yok!

Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi’nin (ICC) Kürdistan petrolü ihracatını durduran kararına paralel olarak Kerkük petrolünün ihracatı da 25 Mart’ta durduruldu.

Türkiye’nin Ceyhan Limanı üzerinden günlük olarak 75-85 bin varil Kerkük petrolü ihraç ediliyor.

Ceyhan Limanı’ndan yapılan ihracata ek olarak Ürdün'e kara yoluyla günlük 10 bin varil petrol ihraç ediliyor.

Rûdaw’ın ulaştığı bilgilere göre, Kerkük’teki rafinerilerden günlük 365 bin varil petrol üretiliyor, bu da aylık 10 milyon 950 varil petrol üretildiği anlamına geliyor.

Bakur Oil Şirketi'nden bir kaynak, Rûdaw'a verdiği demeçte, Kerkük sahalarından günde yaklaşık 110 bin varil petrolün Kürdistan Bölgesi rafinerilerine gönderildiğini, ayrıca rafine edilmek üzere Kerkük'ün güneyindeki Bêcî rafinerisine de 120 bin ila 140 bin varil gönderildiğini ifade etti.

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, geriye kalan 3 milyon varili aşkın petrolün ise gerekli durumlarda ihraç edilmek veya rafine edilmek üzere depolara aktarıldığını kaydetti.

Kerkük’te Havana, Bay Hasan, Cembûr, Xebaze ve Baba Gurgur olmak üzere başlıca 5 petrol sahası mevcut.