Kıbrıs'ta yol gerginliği: Yunanistan’dan ilk tepki

Kıbrıs'ta Pile köyüne ulaşım sağlamak üzere uygulamaya konulan yol projesine müdahale eden BM Barış Gücü ile Kuzey Kıbrıs güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı olayı kınarken Kuzey Kıbrıs yönetimi ise projenin tamamlanacağını duyurdu.

Kıbrıs'ta yol gerginliği: Yunanistan’dan ilk tepki

Kuzey Kıbrıs hükümetinin, Birleşmiş Milletler kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyü ile Yiğitler köyünü birbirine bağlamak için başlattığı Pile-Yiğitler Yolu Projesi, BM ve Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs arasında gerginliğe sebep oldu.

Kıbrıs'taki BM Barış Gücü  tarafından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu olayın "BM Barış Gücü görevlilerinin bölgedeki izinsiz inşaat çalışmalarını engellediği sırada Pile yakınlarındaki ara bölgede meydana geldiği" ve "saldırıyı Kıbrıs Türk tarafının personelinin gerçekleştirdiği" kaydedildi.

BM misyonu yaptığı açıklamada Kıbrıs Türk tarafını "misyonun BM ara bölgesi içindeki yetkilerine saygı göstermeye, gerilimi daha da tırmandırabilecek her türlü eylemden kaçınmaya ve tüm personel ve makinelerini derhal BM ara bölgesinden çekmeye" çağırdı.

Kuzey ve Güney Kıbrıs’tan açıklama

Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı ise projenin tamamlanacağını duyurdu.

BRT'ye konuşan Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, "BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs Türkü dostu bir örgüt değil. Biz bu oyunlara gelmeyeceğiz, bu yol projesi kesinlikle tamamlanacak" şeklinde konuştu.

Ertuğruloğlu, bu projenin son derece insancıl bir proje olduğunu ve herhangi bir art niyet içermediğini vurguladı.

Kuzey Kıbrıs Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da Pile köyüne yönelik yol yapım çalışmalarına devam edildiğini bildirdi.

Arıklı, yaptığı yazılı açıklamada, tamamen insani amaçlarla yapılan yol çalışmasının, BM Barış Gücü’nün tavrı nedeniyle geçici olarak durduğunu savunarak, "Ara bölgedeki Pile köyünde yaşayan vatandaşlarımızın daha güvenli, sorunsuz ve İngiliz Egemen Bölgelerine muhtaç kalmadan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne erişebilmeleri için Yiğitler-Pile Yolu Projesi'ni başlattık. Tüm engellemelere rağmen yol çalışması devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Güney Kıbrıs hükümeti sözcüsü Konstantinos Letymbiotis de, Türk tarafını "işgal altındaki Arsos köyünü ilerideki yasa dışı askeri karakola" bağlayan bir yol inşa ederek Pile'de yeni "oldu bittiler" yaratmaya çalışmakla suçladı.

Sözcü Letymbiotis, bunun "mevcut durumu ihlal etmeye yönelik çok ciddi bir girişim olduğunu" söyledi.

Yunanistan’dan açıklama

Öte yandan Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’i telefonla arayarak ara bölgedeki olaylar konusunda ayrıntılı bilgi verdiği açıklandı.

Görüşmenin ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kıbrıslı Türklerin bugün Pila’daki ara (tampon) bölgede yapılan yetkisiz yol yapımı çalışmalarını engellemeye çalışan BM Barış Gücü (UNFICYP) mensuplarına yönelik kabul edilemez saldırılarını şiddetle kınıyoruz” denildi.

“Tampon bölge içinde oldu bitti eylemler, statükonun açıkça ihlal edilmesidir. BM Barış Gücü’ne saldırılması ise uluslararası hukuk kurallarına aldırmama anlamına gelmektedir” ifadelerine yer verilen açıklamada, “gerginliği tırmandıracak her türlü faaliyetlerden kaçınılması” çağrısında bulunuldu.

Yunanistan Dışişleri, “Uluslararası kuruluşlar ve hükümetler nezdinde gerekli girişimleri yapacaktır” mesajı da verdi.