Kırgızistan IŞİD kamplarından 83 vatandaşını geri aldı

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, Rojava’da IŞİD ile bağlantılı ailelerin bulunduğu kamplardan 83 vatandaşını geri aldığını duyurdu.

Kırgızistan IŞİD kamplarından 83 vatandaşını geri aldı

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan açıklamaya göre, Kırgızistan Devlet Başkanı ve Bakanlar Kurulunun talimatı uyarınca 22 Ekim’de Kırgızistan vatandaşı 21 kadın ve 62 çocuk, özel bir uçuşla Rojava’dan Kırgızistan'a geri gönderildi.

Kırgızistan yetkilileri, ABD hükümetine "tam yardım ve lojistik destek" sağlayarak geri dönüşü kolaylaştırdığı için şükranlarını sunarken, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne (ICRC) de teşekkür etti.

IŞİD ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen binlerce yabancı uyruklu kadın ve çocuk, Rojava’daki El Hol ve Roj kamplarında yaşıyor.

El-Hol Kampı Haseke vilayetinde yer alıyor.

50.000'den fazla IŞİD bağlantılı kişi El Hol'de, on binlercesi de Roj Kampı’nda tutuluyor.

Kampları kontrol eden Demokratik Suriye Güçleri (DSG), defalarca uluslararası topluma vatandaşlarını kamplardan almaları yönünde çağrıda bulundu, ancak çoğu ülke güvenlik endişeleri nedeniyle vatandaşlarını geri almaya isteksiz olduğundan bu çağrılar büyük ölçüde yanıtsız kaldı.