'Rusya, DSG’yi Amerika'dan çalmak istiyor’

Rojava Özerk Yönetimi ile Şam arasında yürütülen diyalog çabalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan ENKS Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Dr. Ezizi, “Şu anda Özerk Yönetim ile Şam arasında yürütülen temaslar, Amerika’nın nüfuzunun bulunduğu yerler için yapılıyor. Bu bölge ne Rusya, ne DSG, ne de Suriye’nin kontrolündedir. Burası Amerika’nın kontrolünde. Rusya ise DSG’yi Amerika’dan çalmak istiyor” dedi.

'Rusya, DSG’yi Amerika'dan çalmak istiyor’

Türkiye’nin olası Suriye ve Rojava operasyonu açıklamaları sonrası Rojava Özerk Yönetimi ile Şam yönetimi arasındaki diyalog meselesi yeniden gündemde.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum (Kobani) Abdi, birkaç gün önce sorunun çözümü adına kendilerinin hazır olduğunu, Şam’a gitmek istediğini fakat henüz diyalog için zemin oluşmadığını kaydetmişti.

Özerk Yönetim Dış İlişkiler Ofisi Eşbaşkanı Bedran Çiya Kurd ise Şam ile Özerk Yönetim arasında diyalog için Rusya’nın arabuluculuğunun söz konusu olduğunu, fakat Suriye hükümetinin diyaloga yanaşmadığını belirtmişti.

Yine Dış İlişkiler Ofisi yaptığı açıklamada Suriye ulusal diyalogundan yana olduklarını, Suriye içinde bir çözüm istediklerini, Suriye’nin parçalanmasına izin vermeyeceklerini ve dış müdahaleyi de kabul etmeyeceklerini bildirmişti.

“Şam’la diyalog zayıf”

Konuya ilişkin Rûdaw’a konuşan Suriye Kürdistan Demokrat Partisi Sekreteri Ciwan Abdulkerim Siko, şunları kaydetti:

“Suriye krizinin çözümü Şam’da olmalı. Bu esas üzerinden biz Şam’la diyalogumuzun olmasını ve ilişki kurmak istiyoruz. 2019’a kadar da çok aktif bir şey yoktu ve halen de zayıf durumda. Çünkü rejim halen 2011 zihniyetiyle hareket ediyor. Biz rejimin sorumluluğunu yerine getirmesini istiyoruz.”

Öte yandan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Dr. Kawa Ezizi ise Özerk Yönetim ile Şam arasındaki ilişkilerin altının boş olduğunu belirtti.

“Rusya, DSG’yi Amerika’dan çalmak istiyor”

DSG’nin Kürtleri temsil etmediğini belirten Dr. Ezizi, şunları söyledi:

“Şu anda Özerk Yönetim ile Şam arasında yürütülen temaslar, Amerika’nın nüfuzunun bulunduğu yerler için yapılıyor. Bu bölge ne Rusya, ne DSG, ne de Suriye’nin kontrolündedir. Burası Amerika’nın kontrolünde. Rusya ise DSG’yi Amerika’dan çalmak istiyor.

Kimse DSG’yi Kürtlerin temsilcisi olarak görmüyor ki gidip Şam’da Kürt sorununu çözsün. Ayrıca onların hiçbir zaman Kürt sorununu çözmek gibi bir derdi de olmamıştır.

Onlar sadece kendi iktidarlarını ve Fırat’ın doğusundaki hizbi çıkarlarını korumayı savunuyorlar.”