Komutanlar Kerkük işgalinin bilinmeyenlerini anlattı...

Batı Kerkük Peşmerge Güçleri komutanı Kemal Kerkukî, 16 Ekim’de Irak ile anlaşan YNK’li bir grubun çatışmalarda Kosret Resul’ün güçlerini arkadan vurduğunu söyledi.

Komutanlar Kerkük işgalinin bilinmeyenlerini anlattı...

Batı Kerkük Peşmerge Güçleri komutanı Kemal Kerkukî, 16 Ekim’de Irak ile anlaşan YNK’li bir grubun çatışmalarda Kosret Resul’ün güçlerini arkadan vurduğunu söyledi.

16 Ekim’de Kerkük başta olma üzere Kürdistani bölgelerin Haşdi Şabi milislerince işgal edilmesine ilişkin farklı ayrıntılar daha ortaya çıktı. 16 Ekim’e ilişkin konuşan Peşmerge komutanları  bilinmeyenleri anlattı.

Kürdistan 24 televizyonun 16 Ekim olaylarına ilişkin düzenlediği bir programa katılan peşmerge komutanları o gün yaşananlara ilişkin bazı bilinmiyen ayrıntıları paylaştı.

Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (PSDK) Genel Sekreteri ve IŞİD savaşında Kerkük cephesinde yer alan Peşmerge komutanı Mihemed Hacî Mehmûd “Bir tarafın ittifak ve anlaşması sayesinde Kerkük Haşdi Şabi milislerine teslim edildi” yorumunu yaparken Batı Kerkük Cephesi Peşmerge komutanı Kemal Kerkukî ise YNK içerisinde bir grubun Haşdi Şabi’ye karşı savaşan Kosret Resul’ün güçlerini arkadan vurduğunu ileri sürdü.  

ê Kemal Kerkukî 16 Ekim’de saldırıların başlaması ile YNK’nin politburo merkezine giderek YNK Genel Sekreteri 1. Yardımcısı Kosret resul ile görüştüğünü belirterek şunları ifade etti: “Kosret Resul bizzat kendisi bana dediki ‘Bize ihanet ediyorlar’. Güçlerinin şimdi savaşta olduğunu YNK içerindeki ihanetçi gruba bağlı kendi partilerinden bir gücün   ise arkadan kendilerini vurmaya başladığını söyledi” yorumunda bulundu. Kerkukî sözlerini şöyle sürdürdü: “4’üncü cepheye gittim. Westa Resul ve Şêx Cefer’in bulunduğu cepheye.  Şex Cefer’e sordum ‘ne oluyor’ dedim. Bana şu yanıtı verdi: ‘Bana sormayın Westa Resul’e sorun’ Westa resul ise şunları bana söyledi. ‘Kısacası durum şu. Biz dost güçlerle İqbal güçleri ve Kasım Süleymani, Haşdi Şabi ile anlaştık! Amerikalılarla anlaştık. Onlar yapılan anlaşmaya göre Kerkük’e girecekler. Daha sonra kentinde idaresi YNK’ye verilecek’ dedi.”

Kürdistan Bölgesi parlamentosu'nda 16 Ekim olaylarını araştıran komisyon üyelerine göre ise yaşanan bir 'ihanet' ve bu ihaneti gerçekleştirilenlerin askeri mahkemede yargılnaması gerekiyor.Soruşturmay tamamlayan komisyona göre "Vatana ihanet ve vatanı satmaktan" askeri mahlkemede cezalandırılmaları şart.

YNK’nin hayata gözlerini yuman Genel Sekreteri Celal Talabani’nin oğlu Pavel Talabani, yeğeni Şex Lahur Cengi ve bazı Peşmerge komutanları Irak  ve İran ile bir anlaşmaya vararak Kerkük ve Kürdistan Bölgesi Dışındaki Kürdistani Bölgeleri Haşdi Şabi güçlerine teslim etmişti.

Haşdi Şabi güçleri Kürdistani bölgelerine girmesine YNK Genel Sekreteri 1. Yardımcısı Kosret Resul karşı çıkmıştı.