Kürdistan Bölgesi Başkanlığı seçim tarihi için taraflarla görüşecek

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan bir heyet, Kürdistan Parlamentosu seçimleri için tarih belirlemek üzere partileri ziyaret ederek görüş alış verişinde bulunacak.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı seçim tarihi için taraflarla görüşecek

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dilşad Şahab, Başkan Neçirvan Barzani’nin talimatı üzerine bir heyetin Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi taraflarla bir araya geleceğini söyledi.

Sözcü Şahab, görüşmelerde parlamento seçimleri için ortak tarih belirleme konusunda görüş alış verişinde bulunulacağını belirterek, “Siyasi taraflar Başkan Neçirvan Barzani'nin bu adımını memnuniyetle karşılıyor destek vermeye hazır olduklarını belirtiyorlar. Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın belirleyici konularda iç birlik, dayanışma ve siyasi mutabakat konusunda gösterdiği çabaları önemli buluyorlar” dedi.

Dilşad Şahab, görüşmelerden çıkan sonucun ardından Başkan Neçirvan Barzani’nin seçim konusunda yeni bir kararname yayımlayacağını söyledi.

Ne olmuştu?

Kürdistan Bölgesi'nde 2022’de yapılması gereken parlamento seçimleri, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) başta olmak üzere taraflar arasında seçim komisyonu ve seçim yasası gibi konularda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle yapılamamıştı.

Dört yıllık görev süresi tamamlanan parlamento, Ekim 2022'de oy çokluğuyla bu sürenin bir yıl daha uzatılmasına karar vermişti. Bu kararın ardından Başkan Neçirvan Barzani seçimlerin 18 Kasım 2023'te yapılması yönünde kararname yayımlamıştı.

Ancak Irak Yüksek Federal Mahkemesi, Kürdistan Parlamentosu'nun görev süresinin uzatılmasını “anayasaya aykırı” bulmuştu.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı 10 Temmuz'da Irak Seçim Komisyonu'na bir mektup göndermiş ve Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin 18 Aralık 2023’te yapılacak Irak il meclisi seçimleriyle birlikte yapılmasını talep etmişti.

Seçim Komisyonu ise bu talebe cevaben seçimlerin 18 Şubat 2024'te veya sonraki bir tarihte yapılmasını önermişti.