Kürdistan Bölgesi Başkanlığından ‘birlik’ çağrısı

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan KDP ile KYB arasında son döenmde yaşanan sorunlara ilişkin yapılan açıklamada Kürdistan Bölgesi’nin belirsiz bir durum ve birçok problemle karşı karşıya olduğunu dikkat çekilerek “birlik” çağrısı yapıldı.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından ‘birlik’ çağrısı

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Ortadoğu ve Afrika Direktörü Brett McGurk ve ABD Başkanlığı Küresel Altyapı ve Enerji Koordinatörü Amos Hochstein’in ziyaretine ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada Kürdistan Bölgesi ve Irak Hükümeti ile ABD Hükümeti arasında Stratejik Çerçeve Anlaşması temelinde sağlam ve üretken bir ikili ilişkiye olan desteğin yinelendiği ifade edildi.

Birlik çağrısı

Kürdistan Bölgesi’nin belirsiz bir durum ve birçok problemle karşı karşıya olduğu belirtilen açıklamada, “Kürdistan Bölgesi’nin geleceğinde söz sahibi olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) başta olmak üzere tüm taraflar arasında birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” denildi.

Açıklamada, “Tüm siyasi partileri, farklılıklarını bir kenara bırakmaya ve sorunlarını diyalog, anlayış ve açık yüreklilikle çözmeye çağırıyoruz” denilerek açık diyalog çağrısı yapıldı.

“Bizi birleştiren şey çok daha büyük”

“Bizi birleştiren şey, ayrılıklarımızdan çok daha büyüktür” ifadesine yer verilen açıklamada, “İstikrar ve birliği yeniden tesis edebilmek, Kürdistan Bölgesi halkının çıkarlarını koruyup ilerletebilmek için hepimiz sorumlu davranmalıyız” ifadeleri kullanıldı.

“İlerlemeden memnunuz”

Erbil-Bağdat ilişkilerindeki ilerlemeye dikkat çekilen açıklamada, “Irak Hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasındaki ilerlemeyi de memnuniyetle karşılıyoruz” denildi.

Açıklamada, Bağdat ile sorunların çözümü noktasında iyimser olunduğuna vurgu yapılarak “Geçmişte zorluklar yaşamış olsak da, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ve kabinesi ile bugüne kadar çözülmemiş sorunları Irak Anayasası çerçevesinde çözebileceğimiz konusunda iyimseriz” ifadeleri kullanıldı.