Kürdistan Elektronik Sisteme geçiyor

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, elektronik sisteme (E-devlet) geçiş yapmak için hazırlıklarına devam ediyor.

Kürdistan Elektronik Sisteme geçiyor

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, elektronik sisteme (E-devlet) geçiş yapmak için hazırlıklarına devam ediyor.

Kürdistan Hükümeti, vatandaşlara daha iyi hizmet sunabilmek için bürokrasideki işleyişi hızlandırmayı hedefliyor.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bilgi Teknolojileri Başkanı Hiwa Fezende Efendi, “Kürdistan Hükümeti 500’e yakın farklı hizmet alanında faaliyetlerini yürütüyor. Elektronik hükümet sistemine geçiş yapmak için çalışmalar başlatıldı. Altyapı hazırlıkları kısmen de olsa bitti. Sistemin kapsamlı olması esastır bu nedenle bütün hükümet kurumlarını kapsayacak şekilde olması bizim önceliğimiz. Öte yandan siber saldırılarına karşı güvenliğini de korumak zorundayız” dedi.

Yeni hükümet kabinesiyle birlikte dijital ve elektronik sisteme geçiş süreci başlatılacağını belirten Fezende Efendi, “Beklemede olan birçok proje hükümetin stratejisi kapsamında hayata geçirilmesi planlanıyor. Bütün kurumların faaliyetlerini denetleyecek ortak bir merkezin olması gerekiyor. E-sistem üzerinden yapılan devlet kurumlarındaki rutin işlemler diğer kurumlardan bağımsız olmaması lazım. Bütün devlet kurumlarının ortak stratejide birleşmesi, en azından sorunların gidermekte daha etkili oluruz” diye konuştu.

Elektronik hükümet sistem modellerini incelemek üzere geçtiğimiz ay Kürdistan Bölgesi Hükümeti Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani başkanlığında bir heyet, Estonya’yı ziyaret etmişti.

Yeni hükümet kabinesinin göreve gelmesiyle birlikte hayata geçirilmesi beklenen e-sistem uygulaması, rutinleri azaltacak.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bürokrasideki işleyişler de hızlandı.