Kürdistan haritasında yenilik

Kürdistan haritasında yenilik

Kürdistan Parlamentosu tarafından başlatılan çalışma ile 140’ıncı madde kapsamında kalan Kürdistani Bölgelerin haritasının yer alacağı bir kitap çalışması hazırlığına başlandığı bildirildi.

Kürdistan Parlamentosu’ndaki Kürdistan Bölgesi İdaresi Altında Olmayan Kürdistani Bölgeler Komisyonu, Kürdistani bölgelerle ilgili tarihi ve coğrafik bilgiler ile bu bölgeler hakkında alınmış kararların da kitap içeriğinde yer alaca kaydedildi.

Kürt akademisyen Halil İsmail’in katkı sunacağı çalışma ile basımı gerçekleştirilecek olan kitabın komisyonun çalışmalarını rahatlatacağı kaydedilirken, 140’ıncı madde kapsamındaki bölgeler hakkında bilgi almak isteyenlere, içerisinde yeterli bilgilerin bulunduğu kitabın takdim edileceği belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Halil İsmail, 2005 yılında Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) politbürolarının kendisinden Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan Bölgesi idaresi altında olmayan Kürdistani bölgeleri kapsayan bir harita hazırlamasını istediğini belirtti.

İsmail, ciddi tartışma ve müzakerelerin ardından hazırladığı haritanın Başkan Mesud Barzani ve eski YNK Genel Sekreteri Celal Talabani tarafından görülmesinin ardından kabul edildiğini ve Kürdistan Parlamentosu’ndan geçtiğini ifade ederek, 140’ıncı madde kapsamındaki bölgelerin kendisi tarafından hazırlanan haritaya göre belirlendiğini kaydetti.

Güney Kürdistan haritasının tartışmalı bölgelerle ilgili ciddi bir çalışma yapılarak tekrar hazırlanması gerektiğini kaydeden İsmail, söz konusu bölgelerde hak iddia etmek için belge ve delillere sahip olunması gerektiğini vurguladı.

Kürdistani bölgelerle ilgili sorunların çözülmesi, Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında kurulan 9’uncu hükümetin öncelikli programları arasında yer alıyor.