Kürdistan Hükümetinden PDK-İ Peşmergelerini teslim et diyen İran'a yanıt!

Hükümet

Kürdistan Hükümetinden PDK-İ Peşmergelerini teslim et diyen İran'a yanıt!
Kürdistan Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Tahran yönetiminin kendilerine teslim edilmesini istediği Doğu Kürdistan Kürtlerinin, 1980'den bu yana Kürdistan bölgesinde olduğunu ve Birleşmiş Milletler tarafından 'mülteci' kabul edildiklerini söyledi.

Dizayi, Erbil'de gazetecilere, Tahran yönetiminin Kürdistan bölgesindeki' Doğu Kürdistan'lı Kürt grupları üyelerinin kendilerine teslim edilmesi çağrısına ilişkin açıklama yaptı. Kürdistan Bölgesinde ikamet eden Doğu Kürdistan'lıların Baas Rejimi döneminde yerleştiklerini ve o dönem tüm Irak'ta bulunduklarını hatırlatan Dizayi, bu kişilerin teslim edilecek bir statüde olmadıklarını ifade etti. Erbil yönetimindeki İranlı Kürtlerin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından "mülteci" olarak tanındıklarını belirten Dizayi, "Ancak mültecilerin de yasalara saygılı olması, Kürdistan topraklarını komşu ülkelerin güvenliğini ve istikrarını tehdit etmek için bir askeri üs olarak kullanmaması gerekiyor." dedi.

Dizayi, sorunların askeri yollarla değil makul çözümler üretilerek son bulacağına inandıklarını kaydetti. İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, önceki gün yaptığı açıklamada, "KBY, İran karşıtı üstlere izin vermemelidir. Onları ya bize vermelidirler veya ülkelerinden ihraç etmelidirler demişti. İran rejimi Erbil'de Kampları bulunan Kürdistan Demokrat Partisi'ne (PDK-İ) cumartesi günü düzenlediği saldırıda, 14 kişi sehit düşmüş, 40 kişide yaralanmıştı.