Kürt dağcılar, Kürdistan Bayrağı'nı zirvede dalgalandırdı

Kürt dağcılar, Kürdistan Bayrağı'nı zirvede dalgalandırdı

Süleymaniyeli ve Erbilli 2 Kürt dağcı, Kırgızistan ile Tacikistan sınırı arasındaki Pamir Dağları’nın yükseklerinden biri olan İbni Sina Zirvesi olarakta bilinen “Lenin Zirvesi’ne” Kürdistan bayrağını dalgalandırdı.

Kürt dağcılar Hawjin Muhammed ve Ari Osman, Kırgızistan ile Tacikistan sınırlarının arasındaki Pamir Dağları’nın 7 bin 134 metrelik Lenin Zirvesi’ne tırmanarak, Kürdistan bayrağını dalgalandırmayı başardılar.

Rûdaw’a konuşan Ari Osman, “Güney Kürdistan’daki Kürtler olarak ilk kez Lenin Zirvesi’ne ulaşmayı başardık. Zirveye tırmanmak oldukça zor ve tehlikeliydi çünkü yüksek kar yağışı ve oksijen sıkıntısı yaşanıyordu” dedi.

Kürdistan bayrağını gururla zirveye taşıdıklarını belirten Ari Osman, özellikle geceleri hava sıcaklığının eksi 26’ya kadar düştüğünü söyledi.

Ari Osman, zirvenin daha çok Lenin Zirvesi olarak tanındığını kaydetti.

1871 yılında tespit edilen zirvenin asıl adı Kaufmann Zirvesi’dir. 1982 yılında zirvenin adı Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin ilk lideri olan Vladimir Lenin’in adı verilerek, Lenin Zirvesi olarak değiştirildi.

2006’da ise Tacikistan tarafından zirvenin adı değiştirilerek İbni Sina Zirvesi konuldu. Kırkızistan’da zirvenin resmi adı halen Lenin Zirvesi olarak kullanılıyor.

2017’de yılında da Kırkızistan Başkanı zirvenin adının tarihi bir savaşçı olan Manas olarak değiştirilmesini talep etmişti.