Kürt roman yazarı-şair, Jan Dost, Efrîn romanını tamamladı

Rojavalı Kürt roman yazarı-şair Jan Dost ‘Efrîn’ kitabını tamamladığını duyurdu

Kürt roman yazarı-şair, Jan Dost, Efrîn romanını tamamladı

Rojavalı Kürt roman yazarı-şair Jan Dost ‘Efrîn’ kitabını tamamladığını duyurdu.

Kürt roman yazarı-şair Jan Dost İnstigram hesabı üzerinden Efrin’e ilişkin kaleme aldığı ‘Efrîn’ isimli raomanını tamamladığını açıkladı.  

Jan Dost’un Efrîn isimli romanında Kamîran isimli bir Kürt gencinin gözünden Türkiye ordusu ve Türkiye destekli grupların Efrin kentine girişi sonrası ailesi ile birlikte yaşadığı olayları konu alıyor. Yazarın kitabı 200 sayfadan oluşuyor, kitabın dili Kürtçe'nin Kurmancî lehçesi ve Arapça.

Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) ve Türkiye destekli Suriye Özgür Ordusu’na bağlı gruplar 20 Ocak 2018’de Efrin kentine operasyon başlatmış, 18 Mart 2018’de ise kentte girmişti. Harekat sırasında onlarca Kürt vatandaşı hayatını kaybetmiş, binlerce Kürt aile kentten kaçmak ve diğer Kürt bölgelerine sığınmak zorunda kalmıştı. Kentte giren ÖSO’ya bağlı grupların evlere ve iş yerlerine girerek yaptığı yağma, talan ve kötü olaylar Kürt halkının hafızasına kazınmıştı.

Jan Dost Efrin’in ÖSO tarafından işgal edilmesinin yıldönümüne denk getirdiği kitabında Efrin’de yaşananları bir Kürt ailenin gözüyle kaleme alıyor.

Jan Dost İnstigram hesabından yaptığı paylaşımda “Efîn romanını tamamladım. Bir acı, bir hüzün daha roman oldu” ifadelerini kulandı.

Jan Dost, 2016 tarihinde de ‘Kobanê’ isimli bir roman kaleme almış romanı çok beğenilmişti.

12 Mart 1965’de Rojava’nın Kobanê kentinde dünyaya gelen Jan Dost, Kürtçe, Arapça dillerinde roman ve şiirler yazıyor. Yazarın Ehmedê Xanî üzerine yazdığı Mîrname, Kobanê direnişine yönelik Kobanê, Mahabad Kürt Cumhuriyetini anlatan Mijabad, Şêx Seîd direnişini anlatan 3 gav û 3 dar (3 adım ve dar ağacı) isimli onlarca romanı bulunuyor.