Hewlêr'in Bağdat'tan ayrılmasında, Kürtlerin ABD'den 'boşanma avukatlığı' talebi

Hewlêr'in Bağdat'tan ayrılmasında, Kürtlerin ABD'den 'boşanma avukatlığı' talebi

Kürdistan'ın bağımsızlık referandumunun 25 Eylül'de gerçekleştirileceğinin ilan edilmesinden bu yana KBY'nin diplomatik faaliyetleri büyük bir hızla devam ediyor. Referandum ve bağımsızlık konusunda ABD'nin desteğini sağlamaya yönelik olarak geçtiğimiz günlerde bir heyet ABD'de önemli görüşmeler gerçekleştirdi.

Amerika'nın etkili gazetelerinden Foreign Policy (FB)'de çıkan Bethany Allen-Ebrahimian imzalı bir yazıda IrakIı Kürtlerin referandum öncesinde ABD'den bağımsızlığı destekleyici söz almaya yönelik başlattıkları kampanyada ABD'nin 'Hewlêr'in Bağdat'tan ayrılmasında boşanma avukatlığı' yapmasını istediğinden söz ediliyor. Bağdat'ın bu türden bir görüşmeye karşı çıkması ve ABD'nin de tek-Irak politikasının, bu sürecin zorlu bir mücadele haline getireceği belirtiliyor.

"Bağımsız Kürdistan sorun değil çözümdür"

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Dış İlişkiler sorumlusu Fallah Mustafa Bekir, Washington ziyareti sırasında, Amerikalı mevkidaşlarını "bağımsız bir Kürdistan'ın sorun olmadığını, çözüm olduğu" konusunda ikna etmeye çalışacak. 

Falah Mustafa Bekir, FP'ye yaptığı açıklamada, Hewlêr ile Bağdat'ı bir araya gelerek müzakerelerde bulunması yönünde ABD'nin önemli bir rol oynayabileceğini, bunun için elinde önemli araçlar olduğunu ifade etti.

Bekir "Her kim Bağdat'ta oturuyorsa tüm gücü ve denetimi eline geçirmeye çalışıyor" diyerek Kürtlerin hiç bir zaman hakiki bir ortak olarak muamele görmediklerini, ABD'nin ise Hewlêr kendisini eşit olarak görebileceği bir ilişki tarzına sahip olduğunu ve bu haftaki ziyaretlerde bu ilişkiden yararlanmayı umuyor.

"ABD'nin en iyi müttefiki Kürtler"

Bekir, ABD'nin Kürtleri, demokrasinin geliştirilmesinde, terörle mücadelede, yerinden edilmiş topluluk ve azınlıklara destek konusunda en iyi dost ve müttefiki olarak gördüğünü ekledi.

Bekir, şimdiye kadar Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu Direktörü Derek Harvey, Dış İşleri Yakın Doğu İşleri Bürosu sekreteri Stuart Jones, IŞİD karşıtı koalisyonun ABD temsilcisi Brett McGurk, Dış İlişkiler Komitesi üyeleri başta olmak üzere pek çok görüşme gerçekleştirdiler. 

ABD: Tek-Irak devam etsin

FP yazarına göre, Birleşik Devletler hala KBY'nin yanında yer almıyor. ABD, tek-Irak'ın devamlılığından yana, bunun terörle mücadele edildiği bir dönemde en iyi seçenek olduğundan yana, Türkiye, İran gibi komşu ülkelerin tepkileri de endişe yaratıyor.

Orta Doğu Enstitüsünden Randa Slim'e göre ABD şu anda yeni bir sorunun çıkmasını istemiyor. Slim, Referandumdan sonra da ABD'nin şu an öne sürdüğü bağımsızlık karşıtı gerekçelerin değişmeyeceğini söyledi FP'ye.

Yeni Amerika Güvenlik Merkezi'nden Nicholas Heras'e göre, Barzani'nin bağımsızlığa doğru yavaş adımlarla yürümek istediğini, referandumdan çıkacak gürültülü bir 'evet'i kullanabilir. Bu ona siyasi manevra gücünü arttıracaktır.

"ABD, boşanma avukatı olsun"

Slim, şu an Washington'daki Kürtlerin konumunu şöyle özetliyor: "Taraflar saldırgan olmayan bir yaklaşımla geliyorlar. Her iki taraf da, özellikle Kürtler, Amerikalılara, Bağdat ile Hewlêr'in boşanma şartlarına ilişkin üçlü görüşmeler yoluyla bir diyalog süreci başlatmaları çağrısında bulunuyorlar."

Kürtlerin güçlü argümanları olmalı

Geçtiğimiz günlerde Rûdaw'ın sorularını yanıtlayan eski bir ABD'li diplomatın dediği gibi aslında aslı sorun Kürtlerin bağımsızlığı ne kadar isteyip istemedikleri ve bölge ile dünya kamuoyunu bu konuda ikna edebilirlilikleri çok önemli.  Kürtlerin aralarındaki bölünmüşlüğü en aza indirmeleri ve bağımsız bir Kürdistan'ın gerçekten de bölge ve dünya için sorun değil aksine çözüm olduğunu, bölgeye huzur getireceği konusunda güçlü argümanlara sahip olmaları gerekiyor. Zaten siyaset, ikna edici argümanlarla inandığın bir davaya taraftarı ikna etme ve kendi tarafına çekme sanatı değil midir? Keza boşanma davaları da...