'Kürtler İran’da temel haklarından mahrum bırakılıyor'

BM Özel Raportörü, Kürtlerin İran'da tarihsel olarak bastırıldığını ve ülkede temel haklarının hâlâ reddedildiğini söyledi.

'Kürtler İran’da temel haklarından mahrum bırakılıyor'

Jina Emini’nin gözaltına alınırken uygulanan polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinden bu yana İran ve Rojhılat’ta geniş çaplı protestolar düzenleniyor.

BM Özel Raportörü Cevad Rehman dün düzenlediği basın toplantısında Rûdaw'dan Mecid Gili’nin sorusu üzerine ülkede Kürtlere uygulanan baskıdan bahsetti.

Cevad Rehman, “Kürdistan konusunda ve Kürdistan meselesinde, bildiğiniz gibi, Kürt halkı tarihsel ve çağdaş anlamda temel insan haklarından mahrum bırakılmıştır. Ve size sadece bir örnek vereceğim: Jina bir Kürt ismi ama devlet Kürt kimliğine veya Kürt ifadesine hiçbir şekilde izin vermediği için resmiyette bu ismi kullanamadı. Yani bu İran devletinin Kürt halkına ve hatta diğer etnik azınlıklara uyguladığı baskının basit bir örneğidir. Ve Kürt halkı kimlik hakkından, dil hakkından, kendini temsil etme hakkından, ifade hakkından başlayarak pek çok haktan mahrum edildi” diye konuştu.

Rehman, bu durumun, Jina Emini'nin ölümüyle birleştiğinde son protestoları "ateşlediğini" kaydetti.

Ne olmuştu?

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Jina Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı. Ailesi kızlarının gözaltına alınırken polisin darp etmesi sonucu hayatını kaybettiğini söylüyor.

Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler ülkenin birçok kentine yayılmıştı.

Gösterilerde aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 60’tan fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. /Rudaw