Lahur Şeyh Cengi’den KYB'nin beşinci kongresine ilişkin açıklama: Yıkıma sürükleniyor

KYB 5’inci Olağan Kongresi’nin partiyi "tarihinde görülmemiş büyük bir bölünme ve yıkıma sürükleyeceği" uyarısında bulunan Lahur Şeyh Cengi, kendi yoldaşları ile karar sahibi olduklarını ve siyasi çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Lahur Şeyh Cengi’den KYB'nin beşinci kongresine ilişkin açıklama: Yıkıma sürükleniyor

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 5’inci Olağan Kongresi yarın Süleymaniye’de 600 delegenin katılımı gerçekleştirilecek. Kongreye, KYB Başkanı Bafıl Talabani ile yaşadığı çelişkiler nedeniyle “eş başkanlıktan” uzaklaştırılan Lahur Şeyh Cengi ile partiden azledilen yöneticiler katılmayacak.

Öte yandan KYB Yüksek Siyasi Çıkarlar Meclisi üyesi Mele Bahtiyar kongreye katılmayacağını açıklarken bazı üst düzey yöneticilerin de görevi bırakacağı konuşuluyor. Ayrıca kongrede 121 olan partinin üst meclisi üye sayısının 51’e düşürülmesi bekleniyor.

“Yasadışı bir kongre kararı alındı”

Kongre öncesinde sosyal medya hesabından görüntülü bir mesaj paylaşan Şeyh Cengi, parti yönetiminin 8 Temmuz’daki olayların ardından kendini gözden geçirmesini beklediklerini ancak bunun gerçekleşmediğini söyledi.

“KYB 5’inci Kongresine ilişkin tavrımı tarih adına sunmak istiyorum” diyen Şeyh Cengi, “KYB'nin mevcut liderlerinin, partiyi büyük bir bölünmeye ve tarihinde daha önce görülmemiş bir iç sarsıntıya sürüklemek için tüm parti ilke ve prosedürlerini ihlal ederek yasadışı bir kongre düzenleme kararı aldıkları açıktır” ifadelerini kullandı.

"Parti liderlerini dinlemeyen ve emektarlarının yıllardır verdiği mücadeleyi yok sayan, onlar ötekileştiren ve partinin gelecek kaygısını ön plana almayan, şehit ailelerinin, üye ve kadrolarının çoğunluğunun talep ve beklentilerini karşılamayan, dertlerine kulak vermeyen" bir kongre olacağı uyarısında bulunan Şeyh Cengi, Bafıl Talabani’yi kastederek, “Bazı kişilerin yasadışı bir şekilde iktidarı ele geçirdikleri ve kendi niyetlerini zorla empoze etmek istedikleri, birkaç yüz kişilik bir listedeki favori üyelerinden bazılarını keyfi olarak kendilerini alkışlatmak için salona çektikleri bir kongre” yorumunu yaptı.

“İçeride kimin dost kimin düşman olduğunu kimse bilmiyor”

“8 Temmuz darbesinden sonra darbecilerin kendilerine bakıp büyük hatalarını düzeltmelerini bekliyorduk” diyen Şeyh Cengi, “Bu iki yıl içerisinde darbelerini meşrulaştırmak için bize yönelttikleri uydurma ve asılsız suçlamaların yanı sıra, bize karşı yapılan onlarca hukuk dışı, usulsüz ve parti dışı eylemleri hepiniz biliyorsunuz. KYB'nin sosyal demokrat bir parti olarak itibarını ve tarihini sorguladılar, partiyi üyelerinin çoğunluğunun istekleri doğrultusunda yönetemediler. İç ve dış ilişkilerde karşılıklı ve gerçek çıkarlara dayalı bir denge sağlamak yerine, bölgesel gündeme teslim oldular. İçeride kimin dost kimin düşman olduğunu kimse bilmiyor” eleştirilerini yöneltti.

8 Temmuz’dan beri bir çok kesimin neden tüm bunlara karşı tavır göstermediğini sorguladığını vurgulayan Şeyh Cengi, parti içinde daha fazla bölünme olmasın diye sessiz kalmayı tercih ettiklerini belirtti.

Şeyh Cengi, “İl meclisi seçimlerine katılmamamızın sebebi Kürt oylarının Kerkük’te bölünmesini önlemek, Kürtlerin durumunu göz önünde bulundurmak ve Mam Celal’in oğullarına bir fırsat daha sunmak içindi” dedi.

 “Bölünmelerin sorumlusu biz değiliz”

Lahur Şeyh Cengi 14 dakikalık video mesajında “Biz kendi kararımızı aldık ve değişmeyen ilkelerimiz olan özgürlük, demokrasi, insan hakları, kendi kaderini tayin ve adalet temelinde siyasi çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Biz bu güne gelip KYB'yi bu şekilde görmek istemezdik ama KYB'nin beşinci kurultayından sonra KYB dışındaki çalışmalarımızın sorumluluğu, KYB'yi yeniden örgütlemek ve birlikte çalışmak yerine, iki yıldır birlikte çalışanlara düşüyor. Bölünmelerin sorumlusu biz değiliz ve bu partinin başarısızlığının tarihsel sorumluluğu, partiyi bu güne getirenlerindir” diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde Kürdistan Parlamentosu seçimlerine katılacaklarını duyuran Şeyh Cengi, “Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm yönetim eklemlerinde gerçek değişim ve reform isteyenlerin sesi ve rengi olacak bir liste” oluşturacaklarını söyledi.

Mesajının sonunda uyarılarda bulunan Şeyh Cengi, “Partilerin ve iktidarın kötü politikaları, Kürt halkının ve gençlerimizin bu topraklara ve ülkeye olan sevgisi ile vatanseverlik ruhunu yitirmesine neden olmuştur. Bizler bu ruhu canlandıran meşale olacağız” dedi.