Mam Celal'in naaşı Cuma günü Kürdistan'a getiriliyor

Almanya'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Mam Celal Talabani’nin cenazesi Cuma günü Kürdistan’a getiriliyor.

Mam Celal'in naaşı Cuma günü Kürdistan'a getiriliyor

Almanya'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Mam Celal Talabani’nin cenazesi Cuma günü Kürdistan’a getiriliyor.

Kürt siyasetinin en önemli isimlerinden biri olan ve tedavi gördüğü Almanya'da hayatını kaybeden Mam Celal Talabani’nin cenazesi Cuma günü Almanya’dan Kürdistan’a getiriliyor.

Konu ile ilgili Süleymaniye’de bir basın açıklaması yapan KYB Sözcüsü Sedi Ahmet Pire “Mam Celal’in cenazesi Cuma günü Almanya’dan Süleymaniye’ye getirilecek” dedi.

Mam Celal için ilk taziye Süleymeniye’de olacağını ifade eden Pire, başta Erbil, Kerkük olmak üzere Kürdistan'ın birçok kentinde anma ve taaziye etkinliklerinin devam edeceğini söyledi.

MAM CELAL TALABANİ KİMDİR?

Daha önce vefat ettiği haberlerinin yayınlanması ardından KYB'den yapılan açıklamada 84 yaşındaki Kürt liderin durumunun kötü olduğu ama hala hayatta olduğu belirtilmişti.

Geçtiğimiz günlerde Eski Irak Cumhurbaşkanı ve KBY Genel Sekreteri Celal Talabani'nin sağlık kontrolü ve devam eden tedavisi nedeniyle Almanya'nın başkenti Berlin'e gittiği bildirilmişti.

Irak'ta iki dönem cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Talabani, 17 Aralık 2012'de başkent Bağdat'ta beyin kanaması geçirmiş, bir gün sonra ambulans uçakla Almanya'nın başkenti Berlin'e sevk edilmişti. Talabani 579 günlük tedavinin ardından 20 Temmuz 2014'te Süleymaniye'ye dönmüştü.

Şeyh Hüsameddin’in oğlu Şeyh Nuri’nin torunu olan Celal Talabani, 1933 yılında Kosret dağı civarındaki Kelkan köyünde dünyaya geldi.

Çocukluğunun ilk yıllarını burada geçirmesinin ardından babası Şeyh Nuri’nin, Koye’deki tekkenin postnişini olmasıyla birlikte ailece buraya taşındılar.

Öğrencilik yıllarında zeki olmasıyla göze çarpan Talabani, 14 yaşında Kürdistan Demokratik Partisi’ne (KDP) katılmıştır.

Newroz’un yasak olduğu yıllarda Mam Celal çocuk yaşlardayken Koye diğer yerlerdeki kutlamalara katılıyor bazı etkinliklerde konuşmalar yapıyordu.

Öğrenci teşkilatları içerisinde aktif olarak yer alan Talabani, hitabet kabiliyetiyle ön plana çıktı. Siyasi kariyerine 1950’lerin başında KDP’nin öğrenci birliği lideri olarak başlayan Talabani, kısa zamanda parti kademelerinde yükseldi. Talabani, hukuk eğitimi almasına rağmen, siyasi olarak aktif olması sebebiyle cezalandırıldığı için mezun olamadı. Talabani, Irak merkezi yönetimine karşı mücadelede aktif bir şekilde yer aldı. 1949 yılında KDP’nin Koye ilçesindeki konsey üyeliğine seçilen Talabani, 1951 yılında KDP merkez kongre üyeliğine seçildi. Eğitimini tamamlamak üzere Kerkük’e geçen Mam Celal, burada KDP teşkilatını kurup yöneticiliğini yaptı. Aynı yıllarda şiirlerini çok beğendiği ünlü şair Muhammed Mehdi Cevahiri ile tanıştı. 

1952 yılında Bağdat Üniversitesi Hukuk Fakültesine başladı. 1953 yılında Kürdistan Demokrat Partisi kongresinde merkez komite üyeliğine seçildi. 1954 yılında merkez yürütme kurulu üyesi oldu.

Hukuk fakültesini 4. Sınıfta terk etmek zorunda kaldı. 1957 yılında Suriye ve Rusya’ya gitti. Buralardaki öğrenci örgütleriyle ilişkiler geliştirmenin yanı sıra gittiği yerlerdeki Kürtlerle de siyasi ilişkiler kurdu.

1960 yılında KDP Politbüro üyesi ve Süleymaniye sorumlusu oldu. 1961 yılında Kürdistan ve Xebat Gazetelerinin başyazarlığını yaptı.

1961 Abdulkerim Kasım hükümetine karşı Kürdistan başkaldırısında Süleymaniye sorumlusu olarak aktif görev aldı. 1962-63 yıllarında Qaradağ, Qelasewke, Germiyan ve Sengaw bölgeleri özgürleştirildi.

1963 yılında sırasıyla Kürdistan ile Irak hükümeti arasındaki görüşmelere destek olunması amacıyla Mısır, Cezayir, Fransa, Avusturya, Almanya ve Rusya’ya gitti.

1963’te Kasım’ı deviren darbeden sonra kurulan Abdülselim Arif’in hükümetiyle yapılan görüşmelerde Kürt delegasyonuna liderlik etti 1975’te Mela Mistefa Barzani ile arasındaki görüş ayrılıkları netleşmeye başlayan Talabani, parti ideologu İbrahim Ahmet önderliğindeki KDP içindeki bölünmelerden birine katıldı. 1966’da bu grup, merkezi hükümet ile anlaşıp KDP’ye karşı askeri bir darbe düzenledi. Mart 1970’de bu sefer KDP ve hükümet anlaşınca, grup dağıldı.

1975 yılında Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni (KYB) kuran Talabani, KYB’nin sosyalist bir parti olacağını söyledi. KYB, 1976 yılında Bağdat hükümetine karşı silahlı mücadeleye başladı. 1988 yılında Irak hükümetinin Kürtlere karşı kimyasal silah kullanmasıyla KYB ağır bir yenilgi aldı.

1975 yılının Haziran ayında bir grup arkadaşıyla birlikte Suriye’nin başkenti Şam’da Kürdistan Yurtseverler Birliğini Kurdu. 1 Haziran 1976’da KYB Genel Sekreterliğine seçildi.

Uluslararası birçok kongreye katılan Talabani, birçok ülke lideriyle görüştü.

2003 yılında Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardında Irak siyasetinin en aktif isimlerinden biri olan Mam Celal 2005 yılında Irak Cumhurbaşkanlığına seçildi.

Mart 2012’de Amerika’dayken beyin kanaması teşhisiyle hastaneye kaldırılan Talabani, oradan Almanya’daki bir hastaneye sevk edilmiş, iyileşmesinin ardından Süleymaniye’ye geri dönmüştü.

2005 - 2014 yılları arasında Irak Cumhurbaşkanlığı yapan Mam Celal Talabani Kürt siyasetinin en önemli isimlerinden biriydi.