Merwani Parkı, Kültür Parkı oldu

Merwani Parkı, Kültür Parkı oldu

Diyarbakır’da 2012 yılında hizmete açılan Merwani Parkı'nın adı değiştirilerek, Kültür Parkı yapıldı. Diyarbakır’da, açılışı 5 yıl önce HDP lideri Selahattin Demirtaş’ın katılımı ile yapılan Merwani Parkı'nın adı değiştirildi. Yenişehir İlçe Belediyesine atanan kayyum, Merwani Parkı'nın adını değiştirerek, yerine Kültür Parkı adını verdi.

Yenişehir Belediyesi tarafından 2012 yılında hizmete açılan parka Mervani ismi verildi. Ancak açılan parka ‘Merwani’ isminin verilmesi Valilik tarafından kabul edilmedi. Belediye yetkilileri bunun üzerine parka ‘Merwani’ isminin verilmek istendiğini ancak Valiliğin bu ismi yasakladığına dair bir tabela asmıştı.  Yenişehir Belediyesi'ne atanan kayyum önce pakta bulunan ve Merwani tarihini anlatan kabartmaların kaldırılmasını istedi, ardından parkın adının değiştirilmesi talimatını verdi.

Kayyumun talimatı ile parka verilen ‘Merwani’ adı tabeladan silindi, yerine Kültür parkı adı verildi.

Merwaniler, 900 ile 1200'lü yıllar arasında Diyarbakır'dan Musul'a dek hükümranlık süren bir uygarlık. Merwaniler döneminin en önemli eserleri arasında Dicle Köprüsü, Silvan'daki Selahadin Eyubi Cami ile çok sayıda diğer eser de var.