Mesrur Barzani: Irak'taki son gelişmeler endişe verici

Mesrur Barzani, "Irak’ta yaşanan son gelişmeler endişe verici, Irak anayasasının devam eden ihlalleri ve mevcut hükümetin kurulmasına yol açan anlaşmaya uyulmaması, istikrarsızlık ve ana topluluklar arasında mezhepçiliğin ve bölünmenin yeniden canlanması riskini taşıyor." dedi.

Mesrur Barzani: Irak'taki son gelişmeler endişe verici
Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki durum, güvenlik, ekonomik ve siyasi zorluklar, Orta Doğu'daki güvenlik durumu, iklim değişikliği konularının ele alınacağı 4. Orta Doğu Barış ve Güvenlik Forumu (MEPS 2023) Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Başkanı Bafil Talabani’nin yanısıra Irak, Orta Doğu, Avrupa ve Kuzey Amerika'dan çok sayıda önde gelen siyasi figürün katılımıyla bugün de devam ediyor.
 
Kürdistan Amerikan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, “Forumu düzenleyenlerin belirlediği gündem hepimizin günlük olarak karşılaştığı sorunları içeriyor. İklim değişikliği, kitlesel göç, aşırılık ve nedenleri, doğal kaynakların ve yönetim sistemlerinin sürdürülebilirliği gibi konular tartışılacak. Bazı tartışmaların siyasi karar alma ve seçenekler konusunda bilgilendirici ve şeffaf olmasını bekliyorum.” dedi.
 
“Şimdi sorumluluktan kaçmanın ya da kenarda durup sorunlardan kaçınmanın zamanı değil. Öncelikle vatandaş olarak, küresel boyutta kamu yararı için çalışmalıyız.” diyen Başbakan Barzani, “Hepimizin karşılaştığı zorluklarla mücadele ederken, yaşadığımız yerin duygusuna kendimizi bağlamak kötü sonuçlar doğuracaktır. Örneğin Kürdistan, Kuveyt'teki ısınmanın sonuçlarından kaçamaz. Bahreyn ve Basra sadece deniz yoluyla değil aynı zamanda ortak bir iklim kaderiyle de birbirine bağlı.” diye konuştu.
 
Orta Doğu’da şiddetin yeniden başlaması karşısında herkesin şoke olduğunu belirten Başbakan Barzani, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
 
“Çözülmemiş onlarca yıllık bir çatışmadır ve onu şekillendirmek de aynı derecede sorunludur. Örneğin 30 yıldır iki devletli çözüm Filistinliler ve İsrailliler için bir zorunluluk ve model olarak görülüyor. Kürtlerde aynı şekilde haklarını talep etti ancak bizim davamız hala görmezden geliniyor. Bir kişinin davasına bu kadar destek olup, başkalarının davası karşısında nasıl sessiz kalabiliyorsunuz? Şimdi daha iyisini yapma zamanı. Çözülmemiş sorunların cesur yanıtlara ihtiyacı var. Şu anda dünya Filistin davası için köklü bir çözüm peşinde koşuyor, ben de biz Kürdistanlıların komşularımızla nasıl bir arada yaşayabileceğimizi görmek için yeni bir yol çağrısında bulunuyorum.”
 
Başbakan Barzani, “Tek taraflı kararlar devam ederse ve devlet kurumları tek bir grup tarafından kontrol edilirse adaletsizlik duygusu derinleşecek. Bu faktörlerin ürünü yolsuzluk, adaletsizlik ve yoksulluktur, bu koşullarda istikrarsızlık ve aşırıcılığın yeniden ortaya çıkmasına neden olur.” ifadesini kullandı.
 
Irak’ın durumuna değinen Mesrur Barzani, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
 
“Irak’ta yaşanan son gelişmeler de endişe verici, Irak anayasasının devam eden ihlalleri ve mevcut hükümetin kurulmasına yol açan anlaşmaya uyulmaması, istikrarsızlık ve ana topluluklar arasında mezhepçiliğin ve bölünmenin yeniden canlanması riskini taşıyor.
 
Irak'ın yönetilmesi ve bölgenin yarım kalan işlerinin hayata geçirilmesi konusunda kapsamlı bir yaklaşıma acil ihtiyaç var.”