Koalisyon: Peşmerge eğitimi en iyi şekilde olacak

Koalisyon: Peşmerge eğitimi en iyi şekilde olacak

 IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon Sözcüsü Albay Myles B. Caggins, koronavirüs salgını nedeniyle ara verilen Peşmerge ve Irak güvenlik güçlerinin eğitilmesi programının en iyi şekilde yeniden başlatılması için çalıştıklarını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Sözcü Albay Myles B. Caggins, Koalisyon’un Irak’taki faaliyetlerine ve artan IŞİD tehdidine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Salgın nedeniyle askıya alınan Peşmerge ve Irak güvenlik güçlerinin eğitimlesi programına yeniden başlanacağını belirten Caggins, “Program Irak’ta bir süre daha uygulanmayacak. Ancak federal bölgede (Kürdistan Bölgesi) biraz daha farklı olabilir. NATO’nun Irak hükümet yetkilileri ile temas halinde olduğunu ve Iraklı güçlerin eğitilmesinde daha geniş bir rol üstlenmek istediklerini biliyoruz” dedi.    

İtalya, Finlandiya ve Macaristan gibi koalisyona üye ülkelerin salgından sonra Peşmerge ve Zerevani güçlerinin eğitimine başlayacağını ifade eden Albay Myles B. Caggins, programın en iyi şekilde yeniden başlatılması için çalıştıklarını söyledi.

Koalisyon Sözcüsü, bu konuda Kürdistan Bölgesi yetkilileri ile de temasta olacaklarınu vurguladı.

IŞİD’in son süreçte Irak güvenlik güçlerine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığını anlatan Caggins, Irak hükümetinin son iki hafta içerisinde Koalisyon üyesi 7 ülkeden örgüte karşı hava operasyonları düzenlemelerini istediğini belirtti.

Albay Caggins, “IŞİD’in hiçbir bölgeyi kontrol edemeyeceğinden ve halka bir daha zarar veremeyeceğinden emin olana kadar örgüte baskılarımızı sürdürdüreceğiz” dedi.

Yıl başından bu yana Irak ve Suriye’de IŞİD hedeflerine yönelik 200 hava harekatı düzenledikleri bilgisini paylaşan Koalisyon Sözcüsü, özellikle Hemrin ve Karaçoğ dağı ile Ninova’da Iraklı güçlerin ulaşmakta zorluk çektiği ve örgütün saklanmak için kullandığı hedefleri yok ettiklerini söyledi.

İki gün önce Irak ordusuna ait helikopterlerin Hemrin göletinde örgüt üyelerinin bindiği kayığı başarıyla imha ettiğini ifade eden Albay Caggins, bunun 2014’ten beri Iraklı güvenlik güçlerine verilen istihbari ve eğitim desteğinin bir yansıması olduğunu söyledi.