Başbakan Barzani’den Birleşmiş Milletler’e 5 öneri

Başbakan Barzani’den Birleşmiş Milletler’e 5 öneri

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir mektup göndererek BM Irak Yardım Misyonu (UNAMİ) faaliyetlerine ilişkin 5 öneride bulundu.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir mektup göndererek BM Irak Yardım Misyonu (UNAMİ) faaliyetlerine 

Geçtiğimiz aylarda BM Güvenlik Kurulu, UNAMİ faaliyetlerinin bir yıl daha uzatılmasına karar verdi.

Irak Hükümeti ise son zamanlarda BM’in ülke içindeki faaliyetlerini azaltmaya yönelik girişimde bulunmuştu.

Başbakanı Barzani, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e mektup göndererek UNAMİ faaliyetlerine ilişkin önerilerde bulundu.

Barzani önerisinde, BM temsilcilerinin Kerkük ve “Tartışmalı Bölgelerde” etkin rol alabileceklerini vurgulayarak, “Kapsamlı bir diyalogun oluşması için, özellikle de Irak Anayasanın 140. Maddesinin uygulanması konusunda BM taraflar arasında arabuluculuk misyonu üstlenebilir” ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Kurulu’na sunulan karar tasarısı ile BM’nin Irak’taki görev süresini uzatılıyor ve bu yıl içerisinde misyon ve görevleri belirleniyor. Daha önce Bağdat’ın itirazlarından dolayı Kerkük ve 140. Madde konuları BM’nin yıl programına dahil edilmemişti.

UNAMİ’nin Kerkük ve Tartışmalı Bölgelerdeki meselelerde daha etkin rol alması için geçtiğimiz yıl Kürdistan Bölgesi Hükümeti, benzer bir talebi genel kurul ve BM Genel Sekreterliğine göndermişti.

Hükümetin talebine ABD’den destek gelirken BMGK’da Irak dosyasını elinde bulunduran İngiltere ise Erbil’in talebini dikkate almamıştı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin talepleri bu yıl hazırlanan ve 31 Mayıs 2019’da oylamaya sunulması beklenen BM’nin Irak’taki görevlerini belirleyen karar tasarısında yer almıyor. Güvenlik Kurulu’nda üye olan ülkelerden Barzani’nin talebine şu ana kadar cevap gelmedi.

Barzani mektubunda ayrıca BM’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki temsilciliğinin görev ve yetkilerini artırmasını, Irak Temsilci Yardımcısı seviyesinde bir yetkilinin Kürdistan’da görev alması gerektiğine vurgu yaptı.

Bir başka öneride Birleşmiş Milletlere bağlı İnsani İşler Temsilciliği’nin önemine dikkat çeken Başbakan Barzani, Irak’ta 2015’ten beri boş kalan bu göreve yeni atama yapılmasını talep etti.

Irak’ın genelinde göçmenlerin yüzde 90’ının, göçzedelerin ise yüzde 60’nın Kürdistan Bölgesi’nde oluğunu ifade eden Barzani, İnsani İşler ofisinin Bağdat’tan başkent Erbil’e taşınmasını talep etti.

BM’nin İnsani İşler raporunda yayınlanan bilgilerle Başbakan Barzani’nin mektubunda belirtiği bilgiler örtüşüyor ancak Irak İnsan İşleri raporlarında Kürdistan’a ait statik rakamlara çok az yer veriliyor. BM Irak Temsilcisi’nin de katıldığı hiçbir toplantı ve görüşmede bu bilgilere yer vermediği dile getiriliyor. Kürdistan’a ait bilgilerin BM’ye sunulması ve dağıtılan yardımların paylaşılması Kürdistan Bölgesi açısından oldukça önemli.

BM, insani yardım planları kapsamında, Irak’ta bulunan 1,7 milyon insana yarım ulaştırmak için bu yıl 701 milyon dolar tahsis etti.

BM, IŞİD savaşından dolayı yaklaşık 1 milyon Iraklının göç etmek zorunda kaldığını, savaş bitmesine rağmen yaklaşık 800 bin kişinin hala Kürdistan Bölgesi’nde kaldığını açıkladı.

Barzani, BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Kuruluna sunduğu mektupta ayrıca BM’nin her yıl hazırladığı yılık raporlarında Kürdistan Bölgesi’nin “federal” yapısını tanımalarını talep etti.

BM Genel Sekreterliği, 3 ay aralıklarla Irak ile ilgili hazırladığı raporları BMGK’ya gönderiyor. BM’den gönderilen son raporda 33 kez “Kürdistan Bölgesi Hükümeti” ibaresi ve 12 kez de Irak Hükümet kurumları için “Federal” ibaresi kullanıldı.