Bugün Kürdistan Bayrağı Günü

17 Aralık 1945’te Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti’nde dalgalanan Kürdistan Bayrağı, bugün Kürdistan Bölgesi’nin resmi bayrağı olarak dalgalanmaya devam ediyor.

Bugün Kürdistan Bayrağı Günü

Kürdistan Bayrağı (Ala Rengîn), Qazi Muhammed tarafından Kürdistan’ın doğusunda ilan edilen Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti’nin ilk bayrağıdır.

“Kürdistan Bayrağı beni yargıladığınız binanın tepesinde yargılanacak”

Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti'nin kurucusu Qazi Muhammed’in savunmasında, Albay Rıza Niko Zade çantasından bir bayrak çıkararak “Bu senin hükümetinin bayrağı değilmiydi?” diye sorar ve bayrağa tükürerek ayaklarının altında çiğnemeye başlar. Qazi Muhammed ona dönerek:

“Birincisi, o Kürdistan bayrağı değildir. Bizim bayrağımızda orak-çekiç yoktur. İkincisi davranışın senin akılsız, idraksiz ve şuursuz bir kişi olduğunu göstermektedir. Emin olun sizin o bayrağı ayaklarınızın altında çiğnemeniz için elinize geçirmeniz mümkün değildir. Kürdistan bayrağı bir gün şu anda içinde beni yargıladığınız binanın tepesinde dalgalanacaktır. Ben Kürdistan bayrağını Mele Mustafa’ya teslim ettim. Mele Mustafa onu dağdan dağa, şehirden şehre, ülkeden ülkeye gezdirerek yine Kürdistan’ın yükseklerinde dalgalandıracaktır. Emin olun o gün gelecektir, çaresi yok bunun."

Aynı bayrak 1927-30 yılları arasında Ağrı Kürt Cumhuriyeti’nin bayrağı olarak da kullanıldı.

Kürdistan Parlamentosu, 2009’da aldığı kararla 17 Aralık gününü “Kürdistan Bayrak Günü” olarak belirledi.

O tarihten itibaren her yıl 17 Aralık, Kürdistan’da ve dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Kürdistan bayrağının renklerinin anlamı

Kürt bayrağında arka planda, birbirine paralel ve eşit olarak sırasıyla kırmızı, beyaz ve yeşil üç renk şeridi ile bunların odağında koyu sarı renginde toplam 21 saçaklı Mezopotamya güneşi bulunuyor.

21 sayısı hürmet edilen bir sayıdır, kadim ve yerli Kürt dini olan Yezdanizm ve onun modern dallarında "yeniden doğuşu/dirilişi" simgeler.

Bayraktaki renkler sırasıyla şu anlamları ifade ediyor:

Yeşil: Kürdistan’ın doğası ve dağları

Kırmızı: Kürdistan şehitlerinin kanı

Sarı: Aydınlık

Beyaz: Barış