Mikail Bülbül: Süreç değişti, Kürdoloji mezunları yüzüstü kaldı

Mikail Bülbül: Süreç değişti, Kürdoloji mezunları yüzüstü kaldı

Mezopotamya Vakfı Koordinatörü Mikail Bülbül, Kürtçe Öğretmenler İnisiyatifi’nin “Kürtçe zorunlu ders olsun” şeklindeki çağrısını olumlu bulduğunu ancak bu süreçte böyle bir talebin yerine getirilmesi ihtimalini uzak gördüğünü söyledi.

Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi dün yazılı bir açıklama ile Kürtçe öğretmenlerinin atanmasına dair kontenjan sayısının arttırılarak, Kürtçe'nin seçmeli ders olmaktan çıkarılıp, zorunlu ders olarak verilmesi talebinde bulunmuştu.

Mezopotamya Vakfı Koordinatörü Mikail Bülbül, 2012-13 yıllarında Türkiye’de yaşanan çözüm süreci nedeniyle olumlu bir atmosfer olduğunu ve bu çerçevede Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün açılmasına karar verildiğini hatılattı.

Bülbül, “Ben de o süreçte Artuklu Üniversitesi’nde Kürtçe dil dersi veren öğretmenlerden biriydim. Lisans dışında bin 500 öğrenci öğretmenlik bölümünü kazandı. O süreçte bakanlık müsteşarları gelip bize binlerce öğretmene ihtiyaç olduğunu, yetiştirilen öğretmenlerin tayin edileceğini söylediler. Fakat bildiğiniz gibi sonra durum değişti. Eldeki bilgilere göre Kürdoloji bölümünden bin 500 öğretmen çıktı ancak bunlardan 112’si atanabildi. Bunlardan 23’ü Zazaca, 89’u da Kurmanci içindi ki bazıları daha sonra siyasi nedenlerle branşını değiştirmek zorunda kaldı” dedi.  

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra siyasi atmosferin değiştiğini belirten Mikail Bülbül, “Şimdi artık Kürtçe öğretmenliği talebi siyasi bir talep haline geldi. Tayin edilen öğretmenler daha çok 2016’dan öncedir. 2020 için sadece 2 kontenjan verilmiş, biri Zazaca biri de Kurmanci için. Yasalarda gerekli değişiklikler de olmadı. Şu anki atmosfer değişmeden bu durumun değişmesi de zor görülüyor” ifadelerini kullandı.  

Rawest Araştırma’nın geçmişte yaptığı bir ankete değinen Bülbül, katılımcıların yüzde 70’inin okullarda Kürtçe’nin seçmeli ders olduğundan haberi olmadığını söylediğini hatırlattı.

Mevcut Kürtçe üzerinde baskılar olduğunu, Kürtçe konuştuğu için bazı öğretmenlerin uzaklaştırıldığını belirten Mezopotamya Vakfı Koordinatörü Mikail Bülbül, “İktidar anadilde eğitim hakkında değişiklik yapılacağına dair ümit vermiyor” dedi.

Kürtçe Öğretmenler İnisiyatifi’ni başlattıkları girişim nedeniyle kutlayan Bülbül, “Ancak Kürt kamuoyu ve siyasi partiler de bu konuda çok duyarsız kalıyor. Öğretmenler İnisiyatifi partilere, bölgedeki sendikalara, sosyal ve siyasi aktörlere çağrıda bulunmalı ki bu girişimleri daha güçlü oldun” şeklinde konuştu.

 

 

Kaynak:Rudaw