Mısır ve Arap Birliği’nden Zaho saldırısına ilişkin sert açıklama

Arap Birliği, Zaho’da turizm beldesini hedef alan ve 9 kişinin ölümü, çok sayıda kişinin yaralanması ile sonuçlanan saldırıyı sert bir dille kınadı. Mısır Dışişleri Bakanlığı da saldırıyı kınayarak Irak hükumetine desteğini yineledi.

Mısır ve Arap Birliği’nden Zaho saldırısına ilişkin sert açıklama

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt’ın sözcüsü Cemal Rüşdi, Duhok’un Zaho ilçesinde sivilleri hedef alan saldırıya ilişkin bir açıklama yaptı.

Saldırıyı, “uluslararası hukukun ve iyi komşuluk ilkelerinin açık bir ihlali” olarak değerlendiren sözcü Rüşdi, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Arap Birliği, Irak'a yönelik Türk saldırılarını reddediyor, herhangi bir Arap ülkesinin egemenliğinin ihlal edilmesini kınıyor. Ankara'nın bölge ülkeleriyle ilişkilerinde iyi komşuluk ilkesini yeniden gözden geçirmesi ve Arap ülkelerinin topraklarında herhangi bir bahaneyle askeri operasyon yapmaktan kaçınması gerekiyor.”

Mısır Dışişleri’nden açıklama

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, sivillerin korunmasına ilişkin uluslararası hukukun ilke ve kararlarına saygı gösterilmesi gereğini vurgulandı.

“Bu menfur saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz” denilen açıklamada, “Mısır, Irak'ın toprakları üzerindeki egemenliğine tam desteğini, Irak hükümetinin ülkenin güvenlik ve istikrarını, kardeş Irak halkının çıkarlarını korumak için aldığı önlemleri desteklediğini teyit eder. Ayrıca, masum kurbanların ailelerine en içten taziyelerini iletir ve tüm yaralılara acil şifalar diler” sözlerine yer verildi.

Zaho’daki saldırıda 9 sivil öldü, 31 kişi yaralandı

Zaho ilçesi Derkar kasabasına bağlı Perex turistik köyü dün öğlen saatlerinde havan topları ile bombalandı.

Köye isabet eden dört top mermisi, 9 kişinin ölümüne, 31 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Hayatını kaybedenlerin tamamının bölgeye piknik için giden Irak’lı turistler olduğu bildirildi.

Bölgede incelemelerde bulunan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin bombardımanın Türkiye tarafından yapıldığını belirterek, “Türkiye, Irak'taki askeri operasyonlarını durdurmalı, Irak halkından özür dilemeli, şehit ve yaralıların ailelerine tazminat ödemelidir" dedi.

Kürdistan Bölgesi yönetimi de saldırıyı sert bir dille kınadı.

Ancak Türkiye Dışişleri Bakanlığı, saldırının “PKK kaynaklı” olduğunu değerlendirdiklerini belirten bir açıklama yaparak, “Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır” açıklamasını yaptı.