Muhalefetten Erdoğan'ın 'istenmeyen kişi' çıkışına tepki

Erdoğan’ın, “Talimatı Dışişleri Bakanımıza verdim, 'Bu 10 büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmesini hemen halledeceksiniz' dedim” sözlerine muhalefetten çok sayıda tepki geldi.

Muhalefetten Erdoğan'ın 'istenmeyen kişi' çıkışına tepki

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dört yıldır tutuklu olan iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrı yapan on ülkenin büyükelçilerine değinmiş ve bu kişilerin "istenmeyen kişi" ilan edilmesi için Dışişleri Bakanı’na talimat verdiğini söylemişti. Erdoğan, 'Bu 10 büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmesini hemen halledeceksiniz' dediğini belirtmişti.

ABD dahil 10 ülkenin büyükelçisinin Osman Kavala hakkındaki çağrısına değinen Erdoğan, şöyle demişti:

“Yatıyorlar kalkıyorlar Kavala. Kavala dediğin Soros'un Türkiye şubesi, 10 tane büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı'na geliyor, bu ne terbiyesizliktir. Siz burayı ne zannediyorsunuz? Burası Türkiye, burada kalkıp da Dışişleri Bakanlığı'na gelip talimat verme gibi bir yola giremezsiniz. Gerekli talimatı dışişleri bakanımıza verdim, 'Bu 10 tane büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmelerini bir an önce halledeceksiniz' dedim. Bunlar Türkiye'yi tanıyacaklar, Türkiye'yi bilmedikleri gün burayı terk edecekler.”

“Mahvettiği ekonomiye suni gerekçeler yaratma çabası”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Erdoğan’ın yapay gündem yaratmaya çalıştığını savundu:

“Ülkeyi hızla uçuruma sürükleyen Şahıs, bu sefer de "10 büyükelçinin 'istenmeyen adam' ilan edilmesi emrini” vermiş. Açıkça söylüyorum; bu hareketlerinin sebebi milli çıkarları korumak değil, mahvettiği ekonomiye suni gerekçeler yaratma çabasıdır. Dönüp bir bak halkın sofrasına!”

“Kavala’ya adil yargılanma hakkını verdiğinizde başka başkentleri susturursunuz”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise yaptığı açıklamada Erdoğan’ın kararına tepki göstererek iktidarın Türkiye’nin itibarını yok ettiğini belirtti:

“10 büyükelçiyi istenmeyen adam ilan etmenin ne Osman Kavala ile ne de yargı bağımsızlığıyla bir ilgisi vardır. Öyle olsaydı ağır ithamlar altındaki Rahip Brunson Trump’ın telefonu ile Deniz Yücel ise Merkel’in talebiyle bırakılmazdı.

Devlet aklının yerini sokak kavgası söylemi aldı. Ülkeye yazık ediyorsunuz! Bağımsız yargımızın kararlarına karşı iç ve dış müdahalelere hep birlikte karşı çıkalım. Ancak, yargımızın başka başkentlerden talimatlarla çalışabileceği algısını bu iktidar oluşturmuştur.

Hukuku ayaklar altına alarak, dış politikayı at pazarlığına çeviren bu iktidar, ülkemizin itibarını yok etmiştir. Kavala’ya her vatandaşımızın hak ettiği bağımsız ve adil yargılanma hakkını verdiğinizde başka başkentleri de susturursunuz!

En fazla ihracat yaptığımız ülkelerle tarihimizin en büyük diplomatik krizini çıkarmak için bu telaş ve istek nedendir? Adaletinizden kendi vatandaşlarınız şüphe duyarken ne yargınızın ne de ülkenizin bir itibarı kalmaz. Yazık!”

10 Büyükelçinin açıklaması

18 Ekim'de ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, yazılı olarak yaptığı ve sosyal medyadan da yayımladığı açıklamasında tutuklu bulunan Osman Kavala'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararları doğrultusunda serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 “Osman Kavala'nın tutuklanmasının üzerinden dört yıl geçti. Davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir.

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri olarak Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz.”

Kavala 2017'den beri tutuklu

Osman  Kavala 1 Kasım 2017’de "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamalarıyla tutuklanmıştı.

Kavala, ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılandığı Gezi davasından 18 Şubat’ta beraat etti ancak hakkında başka bir soruşturma olduğu gerekçe gösterilerek aynı gün tekrar gözaltına alındı.

Kavala 9 Mart’ta, 15 Temmuz darbe girişimine yönelik olarak yürütülen soruşturma kapsamında "casusluk" suçlamasıyla bir kez daha tutuklandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Aralık 2019’da Kavala’nın siyasi nedenlerle tutuklandığına hükmederek, ihlalin ortadan kalkması için derhal tahliye edilmesi çağrısı yapmıştı.