Naci Görür'den İstanbul'a yeni uyarı: 5 milyon insan göçük altında kalabilir

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen İstanbul depreminin 7.2 ila 7.6 büyüklüğü arasında olacağını söylerken, tüm hesapların 7.5 büyüklüğündeki bir depreme göre yapıldığını belirtti. Prof. Görür, İstanbul halkının üçte birinin enkaz altında kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Naci Görür'den İstanbul'a yeni uyarı: 5 milyon insan göçük altında kalabilir

6 Şubat Maraş depremlerinin ardından gözler olası Marmara depremine çevrildi. Önlem alınmadığı takdirde olası depremde İstanbul'un nüfusunun üçte birinin göçük altında kalabileceği ifade ediliyor.

NTV’den Melike Şahin’in haberine göre, bilim akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür olası Marmara depreminin sonuçlarına karşı uyararak önlem alınmazsa İstanbul nüfusunun üçte birinin göçük altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Görür, bu yapıların 1 milyon daireye denk olduğunu ve her dairede ortalama 5 kişinin olduğu hesaba katıldığında 5 milyon insanın depremden doğrudan etkileneceği hususunda İstanbulluları ve yetkilileri uyardı.

"Komplo teorisi gibi bir şey değil bu"

Marmara depreminin vurması durumunda bu asırda Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomik ve siyasi bağımsızlığının biteceğini iddia eden Görür, "Komplo teorisi gibi bir şey değil bu" dedi.

Görür açıklamalarına şöyle devam etti:

"Marmara depremi olduğu takdirde Marmara bölgesi ekonominin çarkları durur. Marmara bölgesi diz üstü çöker. Marmara bölgesi diz üstü çökerse Türkiye durur, nefesi kesilir. Çünkü Türkiye'nin ekonomisi, ticareti ve üretim özelliklerinin can damarı Marmara bölgesidir. O zaman Türkiye duraklar ve ekonomik olarak bağımsızlığını kaybeder."

"Ayakta kalacak yerleşim alanlarını oluşturmak şart"

Ünlü jeolog, şehirlerin süratli bir biçimde depreme dirençli hale getirilmesinin şart olduğunu önemle hatırlatarak, "Eğer bu ülkenin insanları bu topraklarda ebediyen yaşayacaklarsa, depremde yıkılmayacak, ayakta duracak yerleşim alanlarını oluşturmak zorundalar" dedi.