NATO: Bu Putin’in savaşıdır, bunun bedelini ödeteceğiz

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Putin'e savaşı derhal ve şartsız durdurma çağrısı yapıyoruz” dedi.

NATO: Bu Putin’in savaşıdır, bunun bedelini ödeteceğiz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifaka üye ülkelerin dışişleri bakanlarının Ukrayna krizine ilişkin toplantısının ardından, Rusya’nın devam eden saldırına ilişkin basına değerlendirmelerde bulundu.

Stoltenberg, Putin'e, Ukrayna'daki savaşı derhal durdurması ve tüm kuvvetlerini koşulsuz olarak Ukrayna'dan geri çekmesi çağrısında bulundu.

NATO Genel Sekreteri, Ukrayna'da ölüm ve yıkımın önümüzdeki günlerde daha kötü olmasının muhtemel olduğu konusunda da uyarıda bulundu.

"NATO Rusya'yla savaş istemiyor" diyen Stoltenberg açıklamasında, "NATO'nun, ihtilafın Ukrayna'nın ötesine yayılmamasını sağlama sorumluluğu var" ifadelerine yer verdi. 

Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin çağrısını yaptığı uçuşa yasak bölge hakkında da şu ifadeleri kullandı:

"Müttefikler, Ukrayna hava sahasında NATO uçaklarının veya Ukrayna topraklarında NATO askerlerinin bulunmaması gerektiğinde hemfikir."

PUTİN'E DERHAL, KOŞULSUZ ÇEKİLME ÇAĞRISI 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 'savaşa hemen ve koşulsuz' şekilde son verme çağrısında bulunan Stoltenberg şunları söyledi:

"Putin, şarta bağlamadan güçlerini çekmeli. Bu Putin'in savaşı bunu kendisi seçti ve barışçıl bir ülkeye saldırdı. NATO mukabele gücünü hazırlıyoruz. Biz savunmak için buradayız. Amacımız bu savaşın Ukrayna dışına taşmasının önüne geçmek. Kremlin'in amacı burada bir etki alanı yaratmak" dedi.

NATO Genel Sekreteri şöyle devam etti:

“Nükleer tesisin etrafına yapılan bu pervasız saldırılar tehlikelidir, bu durumu çok daha tehlikeli hale getiriyor. Rusya derhal saldırıları sonlandırmalı, Putin şart öne sürmeksizin askerlerini geri çekmelidir. Putin'in bir çözüm bulabilmek için diplomatik yolu seçmesi gerekiyor. İvedilikle bir insani koridor kararı alınması gerekiyor. Bu ilk adım olacaktır. Bu bağlamda da ortaya koyan bütün çabaları memnuniyetle karşıladığımızı da ifade etmek isterim.”

NATO'nun hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu kaydeden Stoltenberg, daha kötü çatışmaların yaşanacağını belirterek, "Bunun bedelini ödeteceğiz" şeklinde konuştu.