Neçirvan Barzani: 'Belçika Parlamentosu’nun Ezidi soykırımı kararından memnuniyet duydum'

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Ezidi soykırımını tanıyan karar dolayısıyla Belçika'yı memnuniyetle karşıladı ve diğer ülkelerin de Ezidi soykırımını tanımalarını umduğunu söyledi.

Neçirvan Barzani: 'Belçika Parlamentosu’nun Ezidi soykırımı kararından memnuniyet duydum'

Başkan Barzani, Belçika Parlamentosu’nun Ezidi soykırımını resmen tanıyan kararıyla ilgili kişisel Twitter hesabından bir mesaj paylaştı.

Barzani mesajında, “Belçika Parlamentosu’nun Ezidi soykırımını resmen tanıması büyük ve önemli bir adım. Bu karardan dolayı memnuniyetimi ifade ediyorum” dedi. Başkan Barzani mesajında diğer ülkelerin de benzer adımlar atmasını umduğunu kaydetti ve bu adımın Ezidiler için adaletin sağlanmasına vesile olmasını diledi.

Belçika Parlamentosu’nda dün düzenlenen oturumda IŞİD tarafından gerçekleştirilen Ezidi katliamını soykırım olarak niteleyen karar kabul edilmişti.

Rûdaw muhabir Zînar Şîno’nun bildirdiğine göre, parlamentoda bulunan 150 parlamenterden 139'u Ezidi soykırımının tanınması yönünde oy kullandı.

Ne olmuştu?

Belçika Parlamentosu, Hollanda Parlamentosu ile birlikte Ezidi katliamını soykırım olarak niteleyen ikinci parlamento oldu.

IŞİD mensupları 3 Ağustos 2014'te, Ezidi Kürtlerin yaşadığı Musul’un Şengal ilçesi ve çevresine saldırı düzenlemişti. IŞİD binlerce Ezidi Kürt’ü öldürmüş, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 bin 410 kişiyi ise kaçırmıştı.

Saldırıdan kaçan yüzbinlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya sığınmıştı. Katliamın üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen hala binlerce Ezidi Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşıyor.

IŞİD’in tüm dünyanın gözü önünde Ezidi Kürtleri topluca katletmesi, kaçırdıklarına “savaş ganimeti” muamelesi yaparak sistematik işkence ve cinsel saldırıda bulunması büyük bir insani suç olarak kayıtlara geçti.

Kürdistan Bölgesi hükümeti ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu yakın tarihte yaşanmış bu insanlık suçunun “soykırım” olarak tanınması için çeşitli düzeylerde çalışmalar yürütüyor ve uluslararası topluma Ezidilerin sesini duyurmak için çabalıyor.

2014’te dönemin Başbakanı, şimdiki Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin talimatıyla IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtleri kurtarmak için merkezi Duhok’ta bulunan “Ezidileri Kurtarma Ofisi” kuruldu. Bu ofis şu ana kadar kaçırılan 3 bin 509 kişiyi kurtarmayı başardı. Ancak kaçırılanların birçoğunun akıbeti hala bilinmiyor.