Neçirvan Barzani: KDP Bağdat’a Kürt kazanımlarını korumak için gidiyor

KDP Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, önümüzdeki hafta yapılacak Irak parlamento seçimlerinin önemli olduğunu belirterek, “KDP Bağdat’ta Kürt halkının kazanımlarının garanti altına alınması için gidiyor. O kazanımları arttırmak için gidiyor” dedi.

Neçirvan Barzani: KDP Bağdat’a Kürt kazanımlarını korumak için gidiyor

Konuşmasının başında bu buluşmanın daha önce yapılması gerektiğini ancak koronavirüs salgını nedeniyle yapılamadığını belirten Barzani, salgında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, hastalara şifa diledi.

Irak Parlamanentosu için 10 Ekim’de gerçekleştirilecek olan seçimlerin Kürdistan Bölgesi için çok ömemli olduğuna işaret eden Barzani, “Seçimler Kürdistan Bölgesi’ne yeni bir kapı aralayacak” dedi.

Şeyhan’ın tarihte önemli bir direniş kalesi olduğunu, Mayıs Devrimi’nde de başat rol üstlendiğini anlatan Neçirvan Barzani, bölgedeki Ezidi Kürtlerin de birlikte yaşamın iyi bir temsilcisi olduğunu söyledi.

Neçirvan Barzabi, Eylül Devrimi’nden önceki devrimlerin bir bölge ile sınırlı kaldığını ancak Mele Mustafa Barzani liderliğindeki devrimin tüm Kürdistan’da Zaho’dan Hanekin’e kadar tek bir lider ve tek bayrak altında mücadele başlattığını, 11 Mart anlaşmasının da KDP liderliği eliyle imzanaldığını belirtti.

Büyük ayaklanmanın ardından 1992’de Kürdistan’ın meselelerinin seçim ve demokrasi ile çözülmesini öneren ilk partinin de KDP olduğunu belirten Barzani, “O şeref yine KDP’ye ait oldu. Doğruyu söylemek gerekirse Kürdistan’da demokrasinin temeli KDP’nin önerisi ile inşa edildi” diye konuştu.

Irak’ta 2003’ten sonraki süreçte de KDP’nin başlıca rollerden birini üstlendiğini dile getiren Barzani, “Elbette 2005’te kabul edilen Irak anayasası halkımızın tüm taleplerini karşılamıyor. Ancak 1970’teki anlaşmanın ardından önemli kazanımlardan biridir” dedi.

Neçirvan Barzani, Irak anayasasında yer edinen maddelerin gereklerinin hala uygulanmadığına dikkat çekerek, “Bunlardan biri de 140’ıncı Maddedir ki Şeyhan ilçesi de bu maddede bahsedilen bölgelerden biridir. Hala yasal olarak Kürdistan’a bağlanmamıştır” şeklinde konuştu.

Seçimlere bu nedenle önem verdiklerinin altını çizen Barzani, “Çok iyi hatırlıyoruz, önceki seçimlerde KDP’yi düşürmeye yönelik çok ciddi bir plan devredeydi. Fakat bu plan nasıl bozuldu. Tabi ki halkın büyük çoğu KDP’ye destek verince. KDP başı dik bir şekilde Bağdat’a döndü. Çünkü halk KDP’yi destekliyordu” değerlendirmesinde bulundu.

“KDP ve Kürtlük birbirine bağlıdır. Biz dar ideolojik çerçeveye sahip bir parti değiliz” diyen Neçirvan Barzani, KDP’nin dindar ve laikleri de aynı çatı altında bir araya getiren, farklı dünya görüşlerini buluşturan bir parti olduğunu vurguladı.

Barzani, “KDP Bağdat’ta Kürt halkının kazanımlarının garanti altına alınması için gidiyor. O kazanımları arttırmak için gidiyor. Bu nedenle seçimler çok önemli” diyerek seçmenlerden sandığa gitmesini istedi.