Neçirvan Barzani: Kürdistan Bölgesi Başkanlığının hedefi ulusal bir güç oluşturmaktır

Peşmerge Bakanlığına bağlı iki tümenin mezuniyet töreninde konuşan Kürdistan Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı ve Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani “Kürdistan Bölgesi’nin kurumsallaşmasını pekiştirmek ve demokrasiyi güçlendirmek için Peşmerge gücünü birleşik bir ulusal güç haline getirmeliyiz. Kürdistan Bölgesi Başkanlığının hedefi ulusal bir güç oluşturmaktır” dedi.

Neçirvan Barzani: Kürdistan Bölgesi Başkanlığının hedefi ulusal bir güç oluşturmaktır

Peşmerge Bakanlığı bünyesinde oluşturulan birinci ve ikinci piyade tümenin kuruluş töreni Kürdistan Bölgesi Başkanı ve Kürdistan Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı Neçirvan Barzani’nin katılımıyla Erbil’de gerçekleşti.

Her iki tümen Peşmerge Güçlerinin birleştirilmesi projesi çerçevesinde oluşturuluyor.

Törende bir konuşma yapan Başkan Neçirvan Barzani Peşmerge Güçlerinin birleştirilmesi projesine değinerek, “70’inci ve 80’inci Peşmerge birliklerinin Peşmerge Bakanlığına devir süreci devam ediyor. Bu çerçevede Peşmerge Güçlerinin tüm teçizat ve ihtiyaçları karşılanmalı. Tüm Peşmergeler bakanlık bünyesinde yer alması için gerekli tüm hazırlıklar tamamlanmalıdır” dedi.

Peşmerge saflarında Kürdistan Bölgesindeki diğer bileşenlerin de yer alamasının önemine dikkat çeken Neçirvan Barzani, Barzani, "Geçen yıl Zaho Askeri Koleji eğitim deverisi mezuniyet töreninde sadece bir Hıristiyan subay vardı. Kürdistan halkını oluşturan tüm toplulukların Peşmerge güçlerine katılmasını istemiştim. Bugün bu güçler arasında Hristiyan, Arap ve Ezidi Peşmergeler de var. Yeterli olmasa da bu memnuniyet verici bir durumdur” ifadelerini kullandı.

Başkan Neçirvan Barzani,  tüm etnik gruplar ile toplulukların daha fazla Kürdistan Peşmerge Güçlerinde yer alaması  için ön açıcı olunması ve bu yöndeki çalışmalara ağırlık verilmesini istedi.

Kürdistan Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı Neçirvan Barzani Peşmerge Bakanlığı bünyesinde birini ve ikinci tümenlerin oluşturulmasının Peşmerge’nin birleştirilmesi sürecünün bir parçası olduğuna işaret ederek, “Kürdistan Bölgesi Başkanlığının hedefleri arasında ulusal bir güç oluşturmak vardır. Ve Kürdistan Bölgesi 9. Hükümet Kabinesinin reform projesinin en önemli ayağından bir tanesidir” dedi.

Başkan Neçirvan Barzani sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, siyasi sorunları ve çelişkileri çözme çabası devam ediyor. Bu siyasi farklılıklara rağmen Peşmerge'nin birlieştirme, örgütlenme sürecinin durmaması ve güzel adımların atılmış olması sevindiricidir.Ancak şüphesiz daha fazla adım atılmasını bekliyoruz. Çabalarımızı yoğunlaştırmalıyız.”

Peşmerge Bakanlığı’na devredilen 70 ve 80’ininci birlikler ile iki destek gücüne değinen Başkan Neçirvan Barzani,  "Tartışmalı bölgeler için Irak ordusu ile ortak  iki tugay oluşturuldu. Irak federal Bütçesinden bu proje için bütçe ayrıldı. Bütçenin onaylanması ile bu süreçte başlayacaktır” dedi.

"Bu yola birlikte başladık ve birlikte bitirmeliyiz"

ABD ve Koalisyon Güçlerinin Peşemerge Güçlerine desteğine ilişkin ise Neçirvan “ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin geçtiğimiz ay Bağdat ve Erbil ziyaretinde çok açık bir şekilde IŞİD ile mücadelede başat müttefiki olarak Peşmerge Güçlerine desteğini devam edeceğini söyledi” dedi.  

ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon’a teşekkür eden Barzani, “Irak'ta terör hala gerçek bir tehdit olmaya devam ediyor. Bu nedenle IŞİD'i tamamen yok etmek için Peşmerge'nin sizin desteğinize ihtiyacı var. Bu yola birlikte başladık ve birlikte bitirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Başkan Neçirvan Barzani konuşmasında Koalisyon güçlerinin Peşmerge’nin reform sürecini desteklediklerini ve silahlı güçlerin herhangi bir partinin tasarrufunda olmasını istemediklerini vurguladı.

"Peşmerge güçlerinin birleşmesi Kürt halkının meşru talebidir” 

"Peşmerge güçlerinin birleşmesi Kürt halkının meşru talebidir” diyen  Kürdistan Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı Neçirvan Barzani “Hhalkımızın bu talebini yerine getirmeliyiz" dedi.

Kürdistan Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanı Neçirvan Barzani sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kürdistan Bölgesi'nde kurumsal gücü pekiştirmek ve demokrasi sürecini güçlendirmek,Kürdistan Bölgesi'nde kamu özgürlüklerinin ve güvenlik istikrarının sağlanması, vatandaşlarımızın müsterih olması ve Peşmergeye uluslararası desteğin devam etmesi için Peşmergeyi birleşik bir ulusal güç haline getirmeliyiz.”

"Karar, Kürdistan Bölgesi'nin petrol konusunda anayasal haklarını kanıtladı"

Paris Tahkim Mahkemesinin Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracatına ilişkin aldığı karara ve Irak ile bu konuda yürütülen müzakerelere de değinen Neçirvan Barzani “Kürdistan Bölgesi petrolü konusunda Paris'teki hakem kurulu kararının sonuçlarından sonra, bugün kararın Erbil ve Bağdat'ın petrol sorununa nihai bir çözüm bulması için iyi bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Karar, Kürdistan Bölgesi'nin petrol konusunda anayasal haklarını kanıtladı, böylece artık herkesin kazanacağı bir çözüme daha iyi ulaşabiliriz” dedi.

“Anayasanın kabul edilmesinden sonra, sürekli olarak petrol ve gaz yasasının çıkarılması çağrısında bulunduk” diyen Başkan Nerçirvan Barzani, “Çünkü yalnızca bu yasa anayasanın 112. maddesini gerektiği gibi düzenleyebilir. Şimdi Irak anayasasında yer alan federalizmin Irak bakanlıkları ile devlet kurumlarının yasalarına dahil edilmesini, pratikte ülkenin merkezi bir şekilde yönetilmesinden federal hale getirilmesi çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı sözlerini şöyle tamamladı:

“Mevcut Irak hükümetinin önemli bir parçasıyız. İktidar koalisyonunun federal hükümeti kurma anlaşması uyarınca, Başbakan sayın Muhammed Şiya Sudani'yi ve hükümetini tamamen destekliyoruz. Aramızda geçen müzakerelerde büyük bir gerçekçi ve çözüm arzusu içerisinde olduğunu gösterdi. Bu tavrı, Kürdistan Bölgesi'ni  kendisine destek vermeye yöneltti.”