Neçirvan Barzani: Yargının bağımsızlığı demokrasinin temelidir

Başkan Neçirvan Barzani, yargı sisteminin bağımsız olmasının demokrasinin temeli olduğunu vurgulayarak, Kürdistan’daki hakimlere yönelik, “Siz toplumun her kesimin haklarının ve mülkiyetinin savunucususunuz” dedi.

Neçirvan Barzani: Yargının bağımsızlığı demokrasinin temelidir

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, 4’üncü Hakimler Enstitüsü mezuniyet töreninde konuştu.

“Hakim olmak Allah, vicdan, toplum ve insanlık katında büyük sorumluluk gerektiren zorlu bir görevdir. Siz oldukça zor bir görev seçmişsiniz, bu vesileyle seçtiğiniz bu zorlu görev süresince Allah yar ve yardımcınız olsun hepinize başarılar dilerim” dedi.

60 hakimin yasal yeminlerini ederek göreve başlamalarının Kürdistan için önemli bir olay olduğu vurgulayan Başkan Neçirvan Barzani hakimlere seslenerek, “Siz toplumun her kesimin haklarının ve kamu mülkiyetinin savunucususunuz. Adalet her ülkenin yönetim temelini oluşturmakta olup, toplumun ve siyasi sisteminin savunucusudur. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde adalet sisteminin bağımsızlığı, yasaların egemenliği, adalet sistemine olan güven öncellikli ve akıllıca bir ihtiyaçtır. Siyasi, ekomomik ve toplumsal gelişmenin intikali bir süreçten geçen Kürdistan gibi bir bölge için ne kadar önemli ve öncellikli olduğunu varın siz düşünün. Kürdistan Bölgesi kurmuş olduğu demokrasi sisteminin daha da güçlnemesini amaçlamaktadır” ifadelerini kullandı.

Yargının tamamen bağımsız olması gerektiğinin altını çizen Başkan Neçirvan Barzani, “Kürdistan Bölgesi’nde yargının bağımsızlığı ve egemenliği doğru bir yönetim şeklinin en temel direğidir. Vatandaşların hukuk, yasa ve yargı sistemlerine güvenmesi için hak ve hukukunun korunacağından emin olması gerekiyor. Yargı erkinin yasaları uygulayıp ve adaleti sağlaması, herkesin haklarının savunucusu ve güvencesi olması için aynı zamanda medeni ve mutlu bir toplumun inşası ve kurumsaklaşmadaki rolünü yetine getirmesinde tamamen tarafsız, özgür ve bağımsız olmalıdır” şeklinde konuştu.

Vatandaşın yasalara ve uygulayıcılarına güvenmesi gerektiğini ifade eden Neçirvan Barzani şunları söyledi:

“Bu hakimlerin omuzlarında çok zor bir görev ve büyük bir sorumluluktur. Siz Allah, vicdan ve insanlık nezdinde bu sorumluluğu taşıyorsunuz. Dolayısıyla bu görev ve sorumluluk bilinciyle hareket etmelisiniz. Yasalar, yargıçların bağımız olması için gereken sorumluluğu vermektedir. Bu nedenle hakimler ve yargı sistemin özgür ve bağımsız olmaları kendi sorumluluklarındadır. Hakimler kendileri hiç kimsenin görevlerine etki ve müdahil olmalarına izin vermemelidir.

Vatandaşlar geceleri başlarını yastığa rahatça koyduklarında, yasalara ülkesine ve vatanına bağlıyken hakimlerin ve yargı sisteminin bağımsız olduğunu bilmek ister. Hakının ihlal edildiği bir durumla karşı karşıya kaldığı zaman bir yasanın onun hukukunu koruyacağını bilmesi gerekiyor. Aksi takdirde vatandaşın bu güveni ve inancı yoksa hiçbir şey doğru yolunu bulamaz.”

Yeni mezun olan hakimleri tebrik eden Başkan Neçirvan Barzani, yeni görevlerinde başarılar diledi.