Mesrur Barzani, Erbil’de Bestore Barajı’nın temelini attı

Başkent Erbil’de Bestore Barajı’nın temel atma töreninde konuşan Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi’ndeki diğer barajların yenilenmesi için federal hükümetin desteğini beklediklerini söyledi.

Mesrur Barzani, Erbil’de Bestore Barajı’nın temelini attı

Başbakan Mesrur Barzani, Erbil’de yapımına başlanan Bestore Barajı’nın temel atma törenine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Başbakan Barzani, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin strateji planının bir parçası olan gıda güvenliğinin sağlanması için bu türden barajları inşa etme kararı aldıklarını hatırlattı.

Başkent Erbil’e 20 kilometre uzaklıktaki Bestore ırmağı üzerinde kurulan baraj özellikle kışın yükselen su seviyesi nedeniyle su tutmaya elverişli bir akarsu konumunda.

Başbakan Barzani, bu baraj sayesinde Bestore’de yılın tamamında su depolanabileceğini belirterek, “Bu barajdan içme suyu, sulama, tarım, enerji ve turizm için de fayda sağlayabiliriz” dedi.

Hükümetin gıda güvenliğini sağlamaya yönelik çalışma programının bir parçası olarak, Kürdistan Bölgesi’nin farklı bölgelerinde farklı baraj projeleri yapılmasına karar verildiğini aktaran Barzani, bu projelerden bazılarının yapımının sürdüğünü, bazılarının ise plan şeklinde hazır olduğunu söyledi.

Mesrur Barzani, bu barajların inşasının Kürdistan Bölgesi'nin kalkınması ve ekonomik istikrarı üzerinde büyük etkisi olacağını kaydetti.

“Çünkü su önemli ve değerli bir ekonomik ve milli kaynaktır” diyen Barzani, su israfının önlenmesinin de herkesin görevi olduğunu vurguladı.

Baraj projesinin sadece Kürdistan Bölgesi için değil Irak'ın diğer tüm bölgelerine de fayda sağlayacağını ifade eden Barzani, “Bu nedenle federal hükümetin, Kürdistan Bölgesel Hükümeti'ne bu barajların inşası ve rehabilitasyonunda yardımcı olmasını bekliyoruz" dedi.

Kürdistan Bölgesi'nde üçü büyük olmak üzere 17 baraj bulunuyor. Kapak yüksekliği ise 30 metreyi bulan Bestore Barajı’nın su kapasitesi 20 milyon metreküp.

Başbakan Barzani, Bestore Barajı projesinin bir yıl içinde hayata geçirileceğini belirtti.