'Wagner isyanı' sona erdi | Prigojin: Üslerimize geri dönüyoruz

Belarus, Wagner lideri Prigojin'in, Rusya'daki hareketini durdurmayı kabul ettiğini açıkladı. Prigojin de "Konvoylarımızı geri çeviriyor ve üslere geri dönüyoruz" dedi.

'Wagner isyanı' sona erdi | Prigojin: Üslerimize geri dönüyoruz

Wagner şirketinin sahibi Yevgeniy Prigojin'in, dün gece Ukrayna'da savaşan paralı askerle başlattığı "adalet yürüyüşü"nün ardından Rusya'da yaşanan gerilimde anlaşma sağlandı.

Prigojin'in yaptıklarının darbe girişimi olmadığını söylese de, Rostov kentine girerek bazı noktaları ele geçirdiklerine dair görüntüler yayınlanmıştı. Moskova'ya 400 kilometre uzaklıktaki Lipetsk kentinin valisi Igor Artamonov da Wagner güçlerinin bölgeye geldiğini açıklamış ve halktan sokağa çıkmamalarını istemişti.

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre, Rusya’nın başkenti Moskova'da "terörle mücadele rejimi" ilan edildi. Açıklama yapan Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, "Değerli başkentliler, Moskova’da terörle mücadele rejimi ilan edilmiştir. Güç bir durum içerisindeyiz" dedi.

Bazı yerlerde yolların trafiğe kapatılabileceğini söyleyen Sobyanin, halktan "sokağa gerekmedikçe sokağa çıkmamalarını" istedi.

Sobyanin, "tehlikenin minimuma indirilmesi adına" pazartesi günü Moskova’da tatil günü ilan ettiğini de duyurdu. Sadece hükümet birimleri ile 24 saat çalışma gerektiren işletmeler ve savunma sanayiyle ilgili tesislerde pazartesi olağan çalışmaların süreceğini belirtti.

Moskova ile başkentin dışındaki yerleşim yerlerini de içeren Moskova Bölgesi Valisi Andrey Vorobyov, açık alanda gerçekleştirilecek kalabalık etkinlikler ile mezuniyet törenlerinin 1 Temmuz’a kadar yasaklandığını duyurdu.

PUTİN'DEN YASAYI İMZALADI: MAHKUMLAR ASKERE ALINABİLECEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "ciddi suçlar işleyenler" dışında hüküm giymiş kişilere sözleşmeli olarak askerlik imkanı tanıyan yasayı imzaladı.

Yasada ayrıca bir takım sağlık sorunları olan ve olağan koşullarda askere alınmayan kişilerin de seferberlik ve savaş halinde ordu ile sözleşme imzalayabilecekleri öngörülüyor. 

Söz konu yasa geçen hafta sırasıyla Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma ve üst kanadı Federasyon Konseyi tarafından onaylanmıştı.

RUSYA: BATILI ÜLKELERİ UYARIYORUZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki durumun yakın zamanda çözüme kavuşacağına inandıklarını belirtti. 

Açıklamada, "Silahlı isyan girişimi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i güçlü bir şekilde destekleyen Rus toplumunda sert bir tepkiye neden oluyor. Komplocuların maceracı özlemleri aslında Rusya'daki durumu istikrarsızlaştırmayı, birliğimizi sarsmayı ve Rusya’nın güvenilir uluslararası güvenliği sağlama çabalarını baltalamayı amaçlıyor. Böylelikle isyan, Rusya'nın dış düşmanlarının işine yarıyor" ifadelerine yer verildi.

"Batılı ülkeleri, Rusofobik hedeflerine ulaşmak için Rusya'daki iç durumu kullanmaya dair her türlü imaya karşı uyarıyoruz. Bu tür girişimler boşunadır ve ne Rusya'da ne de yurtdışındaki aklı başında siyasi güçler arasında karşılık bulmayacak" denilen açıklamada, "Yakın gelecekte durumun, Rus halkının ve Rus devletinin asırlık bilgeliğine layık bir çözüm bulacağına inanıldığı" belirtildi. 

BELARUS: WAGNER HAREKETİNİ DURDURMAYI KABUL ETTİ

Reuters ajansının haberine göre, Belarus Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Prigojin'in Wagner güçlerinin Rusya'daki hareketini durdurmayı kabul ettiği belirtildi.

Açıklamada, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun gerilimin düşürülmesini sağlamak için Yevgeniy Prigojin'le görüştüğü ve Rusya'daki ilerleyişini durdurmayı kabul ettiği aktarıldı.

Sputnik'in haberinde, Lukaşenko’nun görüşmelerin bir taslak üstünde anlaşıldığı, taslağın Wagner güçlerinin güvenliğine ilişkin garantiler içerdiği, gerilimin dindirilmesi adına atılabilecek başka adımları da kapsadığı ifade edildi.

PRİGOJİN: KAN DÖKMEDEN MOSKOVA'YA 200 KİLOMETRE YAKLAŞTIK

Wagner'in kurucusu Prigojin de yayınladığı sesli mesajda "kan dökülmemesi için" üslere döneceklerini söyledi: 

"Wagner'i tasviye etmek istediler. Biz de 23 Haziran'da adalet yürüyüşüne çıktık. 24 saat içinde Moskova'ya 200 kilometre yaklaştık. Bu süre içinde tek bir damla kan akıtmadık. Şimdi kan dökülebilecek ana geldik. Taraflardan birinde Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anlayarak konvoylarımızı geri çeviriyor ve planladığımız gibi üslere geri dönüyoruz." 

LUKAŞENKO, PUTİN'LE GÖRÜŞTÜ

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Vladimir Putin ile telefonda görüşerek kendisine Wagner yönetimi ile yapılan müzakerelerin sonuçları hakkında bilgi verdi.

Lukaşenko’nun ofisinden yapılan açıklamada, "Bu akşam saat 21.00'de Belarus ve Rusya devlet başkanları bir kez daha telefonda görüştü. Belarus Devlet Başkanı, Rusya Devlet Başkanı'nı Wagner Grubu yönetimi ile yapılan müzakerelerin sonuçları hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirdi. Rusya Devlet Başkanı, Belaruslu mevkidaşını destekledi ve yapılan çalışma için teşekkür etti" denildi. 

WAGNER GÜÇLERİ, ROSTOV'DAN ÇEKİLMEYE BAŞLADI

Wagner güçlerinin, dün gece girdikleri ve ele geçirdikleri Rostov kentinden çekilmeye başladıklarına dair görüntüler, sosyal medyaya paylaşıldı. Paralı askerlerin silahlarını araçlara yükledikleri, kendilerine alkışlarla destek verildiği, bazı kişilerin Wagner askerlerine sarıldığı ve "Teşekkürler" diye bağırdıkları görüldü.

Sputnik'in haberine göre, Wagner askerleri, Rusya'nın Ukrayna'dan ilhak ettiği bölgelerden Luhansk Halk Cumhuriyeti'ndeki kamplara çekilecek. 

Bir Wagner askeri, "Luhansk Halk Cumhuriyeti'ndeki kampımıza dönüyoruz" dedi, ne zaman hareket edeceklerini ise henüz bilmediğini belirtti.

PRİGOJİN'İN HEDEF ALDIĞI SAVUNMA BAKANLIĞINDAN 'BİRLİK' MESAJI

Wagner güçlerinin çekilme kararının sonrasında Rusya Savunma Bakanlığı, Telegram hesabından, üstünde "birlik ve bağlılık" yazan bir fotoğraf paylaştı.

Yevgeniy Prigojin, Ukrayna'daki saldırılar sırasında ve sonrasındaki "isyan"da Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu sık sık hedef almıştı.

Kendilerine mühimmat verilmediğini, Ukrayna askerleriyle çatışmaların yaşandığı Bahmut'ta Rusya ordusunun kendilerini hedef alacak şekilde patlayıcılar döşediğini iddia eden Prigojin, Rusya Savunma Bakanlığı yetkililerine Vladimir Putin'e yalan söylemek ve gerçekleri saklamakla suçlamıştı

Prigojin, "Devlet başkanının masasına tamamıyla çöp konuyor. Şoygu ve Gerasimov'un basit bir yaklaşımı var. İnsanların inanması için yalanın canavarca olması gerekiyor. Onlar da bunu yapıyor. Her şey herkesten saklanıyor" demişti. (HABER MERKEZİ)