Neçirvan Barzani'den Almanya temasları hakkında önemli açıklama

Berlin’deki temaslarının ardından gazetecilere konuşan Başkan Neçirvan Barzani, Almanya hükümetinin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerini güçlendirmek istediğini söyledi. Kürdistan petrolünün ihracına yeniden başlanması konusunda Bağdat’ın üstüne düşeni yapmadığını ifade eden Barzani, Ankara ile de iyi ilişkiler içerisinde olduklarını belirtti.

Neçirvan Barzani'den Almanya temasları hakkında önemli açıklama

Almanya Başbakanı Scholz’un daveti üzerine dün Berlin'e giden Başkan Neçirvan Barzani, Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Svenja Schulze, Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Lindner ve Alman Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı Parlamenter Devlet Sekreteri Franziska Brantner ile görüştü. Barzani bugün öğleden sonra da Başbakan Olaf Scholz ile bir araya geldi.

Görüşmede ele alınan konular

Görüşmelerin ardından gazetecilere konuşan Barzani, “Berlin’e ziyaretimiz Almanya Başbakanı’nın resmi daveti üzerine gerçekleşti, bugün öğleden sonra iyi bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmede Kürdistan Bölgesi ile Almanya arasındaki ortak konular, yine Irak’ın Almanya ile ilişkileri ele alındı” bilgisini verdi.

Berlin’in ve Başbakan Scholz’un Irak ve Kürdistan Bölgesi ile olan ilişkileri ileri götürme konusunda samimi olduğunu dile getiren Barzani, görüşmede siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini masaya yatırdıklarını söyledi.

Scholz’a davet

Başbakan Scholz’u Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne davet ettiklerini aktaran Barzani, “Kendilerinin de Kürdistan Bölgesi ve Irak’la olan ilişkilere çok önem verdiğini gördük” dedi.

Bir gazetecinin sorusu üzerine Almanya ziyaretinin Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile koordineli olarak gerçekleştiğini ifade eden Barzani, görüşmelerde Irak Büyükelçisi’nin de hazır bulunduğunu hatırlatarak, “Bağdat'ın bu tür görüşmeler için Kürdistan Bölgesi’ne sorun çıkarmak istediğine inanmıyorum" dedi.

KDP ile KYB arasındaki ilişkiler

Rûdaw muhabiri Ala Şali’nin Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasındaki ilişkilerine dair sorusuna yanıt veren Barzani, “KDP ile KYB arasındaki ilişkiler kötü ama dediğiniz gibi çok kötü de değildir. Bugün burada olduğumuz saatlerde KDP ve KYB yönetimi toplantı halinde. Biz bu görüşmelerin devam etmesini ve bir sonuca ulaşılmasını ümit ediyoruz. Elbette ki birliktelik Kürdistan Bölgesi’nin konumunu hem dışarıda ve hem de Bağdat’ta güçlü kılıyor. Tüm çabalarımız KYB ile bir uzlaşmaya varma amacını taşıyor” dedi.

Kürdistan petrolünün ihracatı

Rûdaw muhabirinin Kürdistan petrolünün Ceyhan limanına yeniden ihraç edilmesi konusundaki sorusuna da, “Kürdistan petrolü meselesi kısmen Bağdat, kısmen de Türkiye ile ilgili. Ancak ne yazık ki Bağdat petrol ihracatının yeniden başlaması için atması gereken adımları şu ana kadar atmadı” yanıtını verdi.

Almanya ile ilişkiler  

Başkan Neçirvan Barzani, Almanya’nın zor zamanlarda Kürdistan Bölgesi’nin yanında durduğunu vurgulayarak, “Gerek askeri, gerek insani ve gerekse de ekonomik olarak destek sundular. Bugün de Başbakan (Scholz) Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne her alanda destek verme konusunda kararlı olduklarını teyit etti” diye konuştu.

Görüşmede IŞİD’le mücadele” konusunun da gündeme geldiğini belirten Barzani, “IŞİD tehdidinin hala devam ettiğini dile getirdik. Irak’ın mevcut durumda IŞİD’le mücadelede desteğe ihtiyacı olduğunu da teyit ettik” dedi.

ABD’nin Irak’taki askeri varlığı

Bir gazetecinin ABD’nin Irak’taki askeri varlığı hakkında Iraklı taraflar arasındaki çelişkilere ilişkin sorusunu yanıtlayan Neçirvan Barzani, “ABD’nin Irak’la yapılan anlaşma kapsamında orada bulunuyor. ABD ile Irak arasında stratejik bir anlaşma var ve bu çerçevede ABD askerleri Irak’ta bulunuyor. Biz de Bağdat da mevcut durumda Irak’ın uluslararası desteğe ve bir müttefik olarak ABD’nin desteğine ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Şu ana kadar Iraklı tüm taraflar bu yardımın sürmesi konusunda hemfikirdiler” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ile ilişkiler

Barzani, seçimlerin ardından Türkiye ile ilişkilere dair soruya da, “Öncesinde de şimdi de Türkiye ile iyi ilişkilerimiz var. Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin de günden güne daha iyiye gitmesini umut ediyoruz” yanıtını verdi. /Rudaw