Kürdistan Bölgesi'ndeki su kıtlığı, Suriyeli mültecileri zor durumda bırakıyor

ERBİL, Kürdistan Bölgesi - Aşırı su kıtlığı son iki aydır Süleymani'nin Barika mülteci kampını olumsuz etkiledi. Sakinler günlerce duş almadan veya bulaşık yıkamadan geçiyor ve kendilerinin su satın almaktan başka çaresi kalmıyor.

Kürdistan Bölgesi'ndeki su kıtlığı, Suriyeli mültecileri zor durumda bırakıyor

Kamp sakinlerinden Shvan Ismael, son beş gündür hiç su alamadıklarını söylüyor.

"Su çok az. Kampta hiç su yok. Beş altı günde bir yarım saat üç saat su alıyoruz. Çok yetersiz. Bazen beş gün duş alamıyoruz. Yaz geldi ve suyumuz yok" dedi.

Tüm su depolarının tamamen boşaldığı Suriye'den gelen mülteciler, yetkilileri yardıma çağırırken çaresiz kalıyor.

"Su yok. Kampın tüm sakinleri fakir ama yine de su almak zorundalar. Umarız bize yardım eder ve sesimizi iletirsiniz. Su yok, hepimiz fakiriz ve zar zor hayatta kalıyoruz. Su almak zorundayız. Kampın bir sakini olan Mnawar Ismael, "iki günde bir" dedi.

Kürdistan Bölgesi ve Irak, büyük ölçüde iklim değişikliğinin neden olduğu daha düşük yağış seviyeleri ve daha yüksek sıcaklıkların yanı sıra uluslararası nehirler üzerindeki barajlar nedeniyle kronik su kıtlığıyla karşı karşıya.

BM'nin Irak misyon şefi Jeanine Hennis-Plasschaert Perşembe günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne hitaben yaptığı konuşmada, "Su, Irak için en kritik iklim acil durumunu temsil ediyor. 2035'e kadar, Irak'ın yalnızca 15 kişiyi karşılama kapasitesine sahip olacağı tahmin ediliyor. Irak'ın nehirlerinin yüzde doksanı kirli ve yedi milyon insan şu anda suya erişimin azalmasından muzdarip. Bu, Irak'ın istikrarına yönelik tehditlerin önemli bir çarpanıdır."

Kürdistan Bölgesel Hükümeti (KBY) ve Irak hükümeti, barajlar inşa ederek ve sınır ötesi nehirlerde Irak'ın payını güvence altına almak için komşu Türkiye ve İran ile müzakere ederek su güvenliğini bir öncelik haline getirdi, ancak ülke, eskimiş altyapı, şiddetli kirlilik ve kaynağın yanlış yönetimi.

Barika mülteci kampı 2014 yılından bu yana beş su kuyusuna bağımlı durumda. Ancak üçü tamamen kurudu ve kalan ikisinde su seviyesi düşük, yüzde 30'dan az su kaldı.

Kampın amiri Payam Salam, bir planları olduğunu söyledi.

"İlk etapta kuyuların derinleştirilmesi planlanıyor. Eğer bu sorun çözülürse ikinci etap olan yeni kuyulara ihtiyacımız olmayacak. Dolayısıyla sorunun çözüleceğini umuyoruz." kısa sürede çözülecek" dedi Rudaw'a.

Temiz suya erişimi olmayan mülteciler, hastalığın yayılmasına karşı daha hassastır. Ve yaz başladığında ve sıcaklıklar 45 santigrat dereceyi geçtiğinde su eksikliği şiddetle hissedilecek.

Camp Barika, 1.300'den fazla kişiyle 289 Suriyeli mülteci aileye ev sahipliği yapıyor. Su kıtlığına ek olarak, bölge sakinleri iş kıtlığı ve gelir kaynaklarının eksikliğinden de muzdariptir.

İçişleri bakanlığının en son verilerine göre, Kürdistan Bölgesi, hükümetin reform talep eden protestoları şiddetle bastırmasının ardından 2011'de iç savaş patlak verdiğinde evlerinden kaçan Suriye'den 240.000'den fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor.